Rizoto s pečeným pstruhom a sušenými paradajkami
- 50 g sušených paradajok v oleji Italiamo
- 2 lyžice mascarpone Italiamo
- 50 g cibule
- olivový olej Italiamo
- 200 g ryže Arborio Italiamo
- 100 ml suchého bieleho vína
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 500 ml vývaru (hydinový alebo rybací)
- 30 g syra Grana Padano Lovilio
- 2 čerstvé pstruhy
- 1 hrsť čerstvého tymianu
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g listového špenátu
Potrebujeme
- strúhadlo
- obracačku
- papierové utierky
Postup
Rizoto
Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujeme na panvici na olivovom oleji dosklovita. Prisypeme suchú, neomytú ryžu a krátko restujeme. Pridáme sušené paradajky nakrájané na menšie kúsky. Podlejeme vínom a alkohol necháme odpariť. Osolíme, zalejeme vývarom a varíme asi 20 minút domäkka. Priebežne miešame a podľa potreby podlievame vývarom tak, aby bola ryža vždy trochu zaliata a aby vzniklo krémové rizoto. Na záver zjemníme 2 lyžicami mascarpone a dochutíme strúhaným syrom Grana Padano.
Pstruh
Zo pstruha pripravíme filety. Nakrájame ich na 3 až 4 menšie kúsky, z oboch strán ich osolíme a okoreníme. Na panvici na olivovom oleji kúsky pstruha opečieme najskôr na strane s kožou. Zľahka pritlačíme obracačkou, aby sa opiekli rovnomerne. Po chvíli opekania pridáme na panvicu aj trochu čerstvého tymianu a 1 strúčik cesnaku. Opečieme aj z druhej strany, stiahneme zo sporáka a necháme dôjsť.
Špenát
Na druhej panvici na troche olivového oleja orestujeme najemno nasekaný strúčik cesnaku. Pridáme špenát, ktorý iba krátko orestujeme, aby trochu zmäkol. Potom ho osušíme na papierových utierkach.
Servírovanie
Rizoto naložíme na tanier a vytvoríme v ňom priehlbinku, do ktorej naservírujeme restovaný špenát. Na vrch položíme kúsky opečeného pstruha a pokvapkáme výpekom. Jedlo môžeme ozdobiť lístkami čerstvého špenátu alebo nakrájanými čiernymi olivami.
Tip
Trik, ako filetovať pstruha, nájdete na www.kuchynalidla.sk