6
53
Éclairs s parížskym krémom

Éclairs s parížskym krémom

1 h 30 m
35 porcií

Odpaľované cesto

  • 125 ml vody
  • 125 ml mlieka Pilos
  • 115 g masla
  • štipka soli Belbake
  • 140 g hladkej múky Belbake
  • 4 väčšie alebo 5 menších vajíčok

Malinové coulis

  • 200 g mrazených malín Green Grocer’s
  • 100 g trstinového cukru
  • 1 lyžica zemiakového škrobu Belbake

Poleva

  • 100 g čokolády na varenie Fin Carré (52 % kakaa)
  • 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
  • 80 g zmäknutého masla
  • 1 hrsť nasekaných vlašských orechov Alesto Fine

Parížsky krém

  • 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
  • 100 g čokolády na varenie Fin Carré (52 % kakaa)

Potrebujeme

  • mixér so šľahacími a miesiacimi metličkami
  • papier na pečenie
  • cukrárske vrecko s ozdobnou a hladkou tenkou špičkou
  • sitko

Postup

Odpaľované cesto

Do hrnca dáme variť vodu, mlieko, maslo a štipku soli. Keď začne voda s mliekom vrieť, prisypeme naraz všetku múku a stále miešame. Vzniknuté cesto chvíľu odpaľujeme v hrnci, kým sa začne odliepať od stien hrnca. Potom ho necháme úplne vychladnúť. Mixérom do vychladnutého cesta postupne zamiešavame celé vajíčka. Vznikne vláčne, lesklé cesto, ktoré naplníme do cukrárskeho vrecka. Na plech vystlaný papierom na pečenie nanesieme tenké pásiky (široké asi 1,5 cm a dlhé asi 10 cm). Éclairs dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C . Po 1 minúte znížime teplotu na 180 °C a pečieme približne 20 minút. Počas pečenia rúru neotvárame.

Malinové coulis

Do kastróla dáme rozvariť maliny s hnedým cukrom. Varíme, až kým majú sirupovú konzistenciu. Potom ich cez sitko prepasírujeme do misky. Vznikne nám tak malinová omáčka – coulis. Omáčku prelejeme späť do kastróla, pridáme škrob rozmiešaný v troche vody a povaríme do zhustnutia. Necháme dôkladne vychladnúť.

Parížsky krém

Smotanu dáme do kastróla spolu s nalámanou čokoládou a privedieme k varu. Hneď, ako začne smotana vrieť, kastról odstavíme zo sporáka. Miešame, až kým sa čokoláda úplne rozpustí. Necháme dôkladne vychladnúť (najlepšie cez noc) a už vôbec nemiešame, aby sa vytvorila „kôrka“. Na druhý deň mixérom vyšľaháme parížsky krém.

Poleva

V miske rozpustíme čokoládu na varenie, prilejeme zohriatu smotanu a pridáme maslo. Zmes dôkladne premiešame, aby vznikla hladká, lesklá poleva.

Éclairs

Do každej éclair urobíme opatrne špičkou malého nožíka zo spodnej strany 3 malé dierky, cez ktoré ich budeme plniť. Pomocou cukrárskeho vrecka dáme do každej najprv trocha malinového coulis a potom ju naplníme parížskym krémom. Naplnené éclairs dáme do chladničky stuhnúť. Na záver ich ozdobíme polevou a nasekanými orechami.