6
49
Éclairs s parížskym krémom

Éclairs s parížskym krémom

1 h 30 m
35 porcií

Odpaľované cesto

  • 125 ml vody
  • 125 ml mlieka Pilos
  • 115 g masla
  • štipka soli Castello
  • 140 g hladkej múky Castello
  • 4 väčšie alebo 5 menších vajíčok

Malinové coulis

  • 200 g mrazených malín Green Grocer’s
  • 100 g trstinového cukru
  • 1 lyžica zemiakového škrobu Castello

Poleva

  • 100 g čokolády na varenie Fin Carré (52 % kakaa)
  • 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
  • 80 g zmäknutého masla
  • 1 hrsť nasekaných vlašských orechov Alesto Fine

Parížsky krém

  • 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
  • 100 g čokolády na varenie Fin Carré (52 % kakaa)

Potrebujeme

  • mixér so šľahacími a miesiacimi metličkami
  • papier na pečenie
  • cukrárske vrecko s ozdobnou a hladkou tenkou špičkou
  • sitko

Postup

Odpaľované cesto

Do hrnca dáme variť vodu, mlieko, maslo a štipku soli. Keď začne voda s mliekom vrieť, prisypeme naraz všetku múku a stále miešame. Vzniknuté cesto chvíľu odpaľujeme v hrnci, kým sa začne odliepať od stien hrnca. Potom ho necháme úplne vychladnúť. Mixérom do vychladnutého cesta postupne zamiešavame celé vajíčka. Vznikne vláčne, lesklé cesto, ktoré naplníme do cukrárskeho vrecka. Na plech vystlaný papierom na pečenie nanesieme tenké pásiky (široké asi 1,5 cm a dlhé asi 10 cm). Éclairs dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C . Po 1 minúte znížime teplotu na 180 °C a pečieme približne 20 minút. Počas pečenia rúru neotvárame.

Malinové coulis

Do kastróla dáme rozvariť maliny s hnedým cukrom. Varíme, až kým majú sirupovú konzistenciu. Potom ich cez sitko prepasírujeme do misky. Vznikne nám tak malinová omáčka – coulis. Omáčku prelejeme späť do kastróla, pridáme škrob rozmiešaný v troche vody a povaríme do zhustnutia. Necháme dôkladne vychladnúť.

Parížsky krém

Smotanu dáme do kastróla spolu s nalámanou čokoládou a privedieme k varu. Hneď, ako začne smotana vrieť, kastról odstavíme zo sporáka. Miešame, až kým sa čokoláda úplne rozpustí. Necháme dôkladne vychladnúť (najlepšie cez noc) a už vôbec nemiešame, aby sa vytvorila „kôrka“. Na druhý deň mixérom vyšľaháme parížsky krém.

Poleva

V miske rozpustíme čokoládu na varenie, prilejeme zohriatu smotanu a pridáme maslo. Zmes dôkladne premiešame, aby vznikla hladká, lesklá poleva.

Éclairs

Do každej éclair urobíme opatrne špičkou malého nožíka zo spodnej strany 3 malé dierky, cez ktoré ich budeme plniť. Pomocou cukrárskeho vrecka dáme do každej najprv trocha malinového coulis a potom ju naplníme parížskym krémom. Naplnené éclairs dáme do chladničky stuhnúť. Na záver ich ozdobíme polevou a nasekanými orechami.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • kuchynalidla.sk
    14. apríl 2016, 15:56

    Dobrý deň Nikoleta, ďakujeme za inšpiráciu :-) S pozdravom Tím kuchynalidla.sk

    Odpovedať
  • Nikoleta
    12. apríl 2016, 12:00

    Dobrý deň, od kedy som pochodila Francúzsko sa Eclair stalo mojou obľúbenou maškrtou. Pravidelne ich robím doma, no nemajú taký úspech, lebo neviem spraviť kávovú polevu (glacage au café). Bola by som veľmi rada, keby pribudol recept na túto polevu. :)

    Odpovedať
  • kuchynalidla.sk
    16. október 2015, 18:22

    Dobrý deň Janka, nakoľko každá rúra pečie inak, je možné, že Vaša bola málo vyhriata, a preto éclairs narástli len trochu a následne spľasli. Veľa úspechov pri ďalšom pečení praje Tím kuchynalidla.sk

    Odpovedať
  • janka
    16. október 2015, 15:50

    Dnes som ich piekla!no počas pečenia mi len trosku narástli a potom klesli!preco?dakujem

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      14. september 2023, 12:27

      Kratko ste ich piekla..tiez som mala kedysi takyto problem s vencekmi....ja ich peciem priblizne 28min...

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    10. október 2015, 16:58

    Áno, sú ťažko návykové:-)

    Odpovedať
Zobraziť viac komentárov


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať