Francúzske zemiaky zapečené so zrejúcim syrom
Suroviny
- 800 g zemiakov
 - keramický mlynček s morskou soľou Kania
 - keramický mlynček s čiernym korením Kania
 - 500 g mletého bravčového mäsa
 - 200 g krájanej slaniny Dulano
 - 3 cibule
 - 11 vajec
 - 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
 - 350 g francúzskeho zrejúceho syra Chêne d' Argent
 
	
Servírovanie
- červená repa v náleve Freshona
 - uhorky v náleve Freshona
 
Potrebujeme
- zapekaciu misu s rozmermi 40 × 25 cm
 
POSTUP
Surové zemiaky dôkladne umyjeme a nakrájame na tenké plátky. 6 vajec uvaríme natvrdo, ošúpeme ich a nakrájame na plátky.
Na dno zapekacej misy uložíme vrstvu zemiakov, ktoré osolíme a okoreníme. Na zemiaky dáme vrstvu mletého mäsa a slaninu. Znova ochutíme soľou a korením. Pridáme nakrájanú cibuľu a vajíčka uvarené natvrdo. Preložíme vrstvou zemiakov a naposledy osolíme a okoreníme. Pečieme 50 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.
5 vajec rozmiešame so smotanou, osolíme a okoreníme. Zemiaky vytiahneme z rúry, na povrch rozložíme plátky syra, prelejeme smotanou s vajcami a zapečieme na ďalších 30 minút.
Hotové zemiaky necháme 20 minút vychladnúť a následne ich nakrájame na porcie.
Servírovanie
Francúzske zemiaky servírujeme s červenou repou alebo uhorkami v náleve.
                





 Roman Paulus