Francúzske zemiaky zapečené so zrejúcim syrom
Suroviny
- 800 g zemiakov
- keramický mlynček s morskou soľou Kania
- keramický mlynček s čiernym korením Kania
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 200 g krájanej slaniny Dulano
- 3 cibule
- 11 vajec
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 350 g francúzskeho zrejúceho syra Chêne d' Argent
Servírovanie
- červená repa v náleve Freshona
- uhorky v náleve Freshona
Potrebujeme
- zapekaciu misu s rozmermi 40 × 25 cm
POSTUP
Surové zemiaky dôkladne umyjeme a nakrájame na tenké plátky. 6 vajec uvaríme natvrdo, ošúpeme ich a nakrájame na plátky.
Na dno zapekacej misy uložíme vrstvu zemiakov, ktoré osolíme a okoreníme. Na zemiaky dáme vrstvu mletého mäsa a slaninu. Znova ochutíme soľou a korením. Pridáme nakrájanú cibuľu a vajíčka uvarené natvrdo. Preložíme vrstvou zemiakov a naposledy osolíme a okoreníme. Pečieme 50 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.
5 vajec rozmiešame so smotanou, osolíme a okoreníme. Zemiaky vytiahneme z rúry, na povrch rozložíme plátky syra, prelejeme smotanou s vajcami a zapečieme na ďalších 30 minút.
Hotové zemiaky necháme 20 minút vychladnúť a následne ich nakrájame na porcie.
Servírovanie
Francúzske zemiaky servírujeme s červenou repou alebo uhorkami v náleve.