Bravčové na smotane s domácou knedľou
- 800 g bravčového pleca bez kosti vcelku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- bravčová masť Pikok
- 50 g anglickej slaniny vcelku Pikok
- 400 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
- 100 g cibule
- 1 jablko
- 1 citrón
- 1 lyžica plnotučnej horčice Kania
- 1 lyžica kryštálového cukru Belbake
- 500 ml bravčového vývaru
- 10 guľôčok čierneho korenia Mikado
- 10 guľôčok nového korenia Mikado
- 3 bobkové listy Mikado
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 1 - 2 lyžice brusnicového kompótu Freshona + na servírovanie
- 1 lyžica masla Pilos
Karlovarská knedľa s pšenom
- 400 g staršieho bieleho pečiva
- 150 g masla Pilos
- 250 ml plnotučného mlieka Pilos
- čerstvá petržlenová vňať
- 50 g pšena
- 4 vajcia „M“
POSTUP
POTREBUJEME
- kuchynský špagát
- strúhadlo
- zapekaciu misu s pokrievkou
- alobal
- potravinovú fóliu
- gázu
- mixér
Bravčové plece na smotane
Bravčové plece vcelku zviažeme špagátom, osolíme, okoreníme a opečieme na rozohriatej masti po všetkých stranách. Potom mäso vyberieme a na výpeku orestujeme najprv slaninu nakrájanú na kocky, následne pridáme koreňovú zeleninu na kocky, cibuľu nahrubo, ošúpané jablko na kocky, ošúpaný a horkej bielej dužiny zbavený citrón, horčicu, cukor a necháme skaramelizovať. Podlejeme vývarom, do pekáča vrátime mäso a pridáme korenie zabalené do gázy. Dusíme v rúre vyhriatej na 160 – 170 ∞C domäkka.
Hotové mäso vyberieme, do výpeku prilejeme smotanu a pridáme nastrúhanú citrónovú kôru. Omáčku krátko povaríme. Primiešame brusnicový kompót a rozmixujeme. Ak je omáčka príliš hustá, môžeme priliať trochu vývaru alebo smotany.
Karlovarská knedľa s pšenom
Pečivo nakrájame na kocky a zmiešame s rozpusteným maslom a mliekom. Necháme trochu postáť. Osolíme, pridáme nasekanú petržlenovú vňať a uvarené pšeno podľa návodu. Primiešame žĺtky a na záver sneh z bielkov.
Cesto nanesieme na potravinovú fóliu, zabalíme, po stranách dôkladne uzatvoríme, nožom prepichneme prípadné bublinky a ešte zabalíme do alobalu. Vložíme do vriacej vody a varíme asi 20 minút (alebo podľa veľkosti). V polovici varenia knedľu otočíme.
Servírovanie
Z mäsa odstránime špagát a nakrájame ho na plátky. Podávame s knedľou, ktorú tiež nakrájame na plátky. Prelejeme omáčkou a dozdobíme petržlenovou vňaťou. Zvyšnú omáčku a brusnicový kompót servírujeme zvlášť v miskách.