0
8
Bravčové na smotane s domácou knedľou

Bravčové na smotane s domácou knedľou

2 h 30 m
4 porcie
  • 800 g bravčového pleca bez kosti vcelku 
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • bravčová  masť Pikok
  • 50 g anglickej slaniny vcelku Pikok
  • 400 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
  • 100 g cibule
  • 1 jablko
  • 1 citrón
  • 1 lyžica plnotučnej horčice Kania
  • 1 lyžica kryštálového cukru Castello
  • 500 ml    bravčového vývaru
  • 10 guľôčok čierneho korenia Mikado
  • 10 guľôčok nového korenia Mikado
  • 3 bobkové listy Mikado 
  • 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
  • 1 - 2 lyžice brusnicového kompótu Freshona + na servírovanie
  • 1 lyžica masla Pilos

Karlovarská knedľa s pšenom

  • 400 g staršieho bieleho pečiva
  • 150 g masla Pilos
  • 250 ml plnotučného mlieka Pilos
  • čerstvá petržlenová vňať
  • 50 g pšena
  • 4 vajcia „M“

POSTUP

POTREBUJEME

  • kuchynský špagát
  • strúhadlo
  • zapekaciu misu s pokrievkou
  • alobal
  • potravinovú fóliu
  • gázu
  • mixér

Bravčové plece na smotane

Bravčové plece vcelku zviažeme špagátom, osolíme, okoreníme a opečieme na rozohriatej masti po všetkých stranách. Potom mäso vyberieme a na výpeku orestujeme najprv slaninu nakrájanú na kocky, následne pridáme koreňovú zeleninu na kocky, cibuľu nahrubo, ošúpané jablko na kocky, ošúpaný a horkej bielej dužiny zbavený citrón, horčicu, cukor a necháme skaramelizovať. Podlejeme vývarom, do pekáča vrátime mäso a pridáme korenie zabalené do gázy. Dusíme v rúre vyhriatej na 160 – 170 ∞C domäkka. 

Hotové mäso vyberieme, do výpeku prilejeme smotanu a pridáme nastrúhanú citrónovú kôru. Omáčku krátko povaríme. Primiešame brusnicový kompót a rozmixujeme. Ak je omáčka príliš hustá, môžeme priliať trochu vývaru alebo smotany.

Karlovarská knedľa s pšenom

Pečivo nakrájame na kocky a zmiešame s rozpusteným maslom a mliekom. Necháme trochu postáť. Osolíme, pridáme nasekanú petržlenovú vňať a uvarené pšeno podľa návodu. Primiešame žĺtky a na záver sneh z bielkov. 

Cesto nanesieme na potravinovú fóliu, zabalíme, po stranách dôkladne uzatvoríme, nožom prepichneme prípadné bublinky a ešte zabalíme do alobalu. Vložíme do vriacej vody a varíme asi 20 minút (alebo podľa veľkosti). V polovici varenia knedľu otočíme. 

Servírovanie

Z mäsa odstránime špagát a nakrájame ho na plátky. Podávame s knedľou, ktorú tiež nakrájame na plátky. Prelejeme omáčkou a dozdobíme petržlenovou vňaťou. Zvyšnú omáčku a brusnicový kompót servírujeme zvlášť v miskách.

 

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info