Hovädzia falošná sviečková s horčicovo-medovou omáčkou
Suroviny
- 1 kg hovädzej falošnej sviečkovej
- 50 g oravskej slaniny Pikok
- 1 lyžica bravčovej masti Pikok
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- 4 mrkvy
- 4 petržleny
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 6 guľôčok nového korenia
- 3 bobkové listy Kania
- čerstvý tymian
- 2 lyžice plnotučnej horčice Kania
- 1 lyžica medu
- 200 ml bieleho suchého vína
- zeleninový vývar
Varené zemiaky
- 1,5 kg zemiakov
- 2 lyžice masla Pilos
- 1 cibuľa
Zápražka
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 1 lyžica hladkej múky Belbake
- Ešte budeme potrebovať:
- šťava z 1 citróna
- čerstvá petržlenová vňať
Potrebujeme
alobal, sitko
Postup
Mäso pozdĺžne prekrojíme. Do mäsa urobíme zárezy a prešpikujeme ho slaninou. Osolíme, okoreníme z oboch strán a dáme do hrnca s rozpálenou bravčovou masťou opekať. Koreňovú zeleninu (mrkvu a petržlen) nakrájame na menšie kúsky a prihodíme k mäsu. Pridáme nové korenie a bobkové listy. Následne prihodíme na väčšie kúsky nakrájanú cibuľu a plátky cesnaku. Ochutíme tymianom. Mäso vyberieme a do zmesi pridáme horčicu, med a biele suché víno. Keď sa z vína odparí alkohol, zalejeme vývarom alebo vodou. Mäso vrátime späť do hrnca, premiešame, prikryjeme pokrievkou a varíme kým mäso zmäkne. Umyté, očistené a na kocky nakrájané zemiaky uvaríme vo vriacej osolenej vode domäkka. Uvarené mäso vyberieme z hrnca, prikryjeme alobalom a omáčku precedíme cez sitko späť do hrnca. Necháme prevrieť. Zahustíme zápražkou, ktorú pripravíme zmiešaním smotany a múky. Premiešame a na záver do omáčky prilejeme šťavu z citróna. Opäť premiešame a podľa potreby dochutíme soľou. Na rozpálenej panvici s olejom a maslom orestujeme tenké pásiky cibule dozlatista. Cibuľu prihodíme k precedeným zemiakom a premiešame.
Servírovanie
Mäso nakrájame na plátky a podávame so zemiakmi a omáčkou. Na záver posypeme natrhanou petržlenovou vňaťou.