Grécke šišky loukoumades
Kysnuté cesto
- 42 g droždia
- 40 g kryštálového cukru Belbake
- 200 ml mlieka Pilos
- 450 g hladkej múky Belbake
- štipka soli Belbake
- 250 ml vody
- 1 vajíčko
- 60 g rozpusteného masla Pilos
Medový sirup
- 150 g kryštálového cukru Belbake
- 150 ml vody
- 150 g medu Maribel
- 1/2 lyžičky mletej škorice Mikado
Ešte budeme potrebovať
- slnečnicový olej Vita D´or (na vyprážanie)
- vlašské orechy Alesto (na posýpanie)
POSTUP
POTREBUJEME
- robot s nadstavcom hák
- potravinovú fóliu
- drôtenú naberačku
- kuchynské utierky
Čas kysnutia: 45 minút
Kysnuté cesto
V miske zmiešame rozdrobené droždie, cukor, mlieko a 2 lyžice hladkej múky. Kvások necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnutý kvások spolu s ostatnými ingredienciami miesime v robote s nadstavcom hák približne 5 minút. Vypracované redšie cesto preložíme do misky, prikryjeme fóliou a necháme asi 45 minút kysnúť.
Medový sirup
Všetky suroviny dáme do kastróla a varíme do zhustnutia. Uvarený sirup necháme vychladnúť.
Šišky
Do kastróla nalejeme olej a počkáme, kým sa rozpáli. Pomocou dvoch lyžíc namočených v studenej vode odoberáme z cesta a tvarujeme z neho guľôčky, ktoré postupne vkladáme do rozpáleného oleja. Dozlatista vypražené šišky vyberieme z oleja pomocou drôtenej naberačky a necháme odkvapkať na kuchynskej utierke.
Vlašské orechy nasucho opražíme na panvici a nasekáme na malé kúsky.
Servírovanie
Šišky podávame ešte teplé, preliate sirupom a posypané opraženými orechmi.