Grécky jogurt s hruškami
Suroviny
- 4 hrušky
- 30 g masla Pilos
- 40 g čerstvého zázvoru
- 90 g medu
- 1 lyžička mletej škorice Kania
- 700 g gréckeho jogurtu Pilos
- 15 g kešu orechov Alesto
Potrebujeme
strúhadlo, sitko, 4 širšie poháre alebo dezertné misky
POSTUP
Hrušky zbavené stopky a jadrovníka pokrájame na menšie kocky. V panvici roztopíme maslo a pridáme očistený a najemno nastrúhaný zázvor. Miešame pri miernej intenzite približne 3 minúty. Zázvor sa zohreje, zmäkne a uvoľní do masla vôňu aj chuť. Pridáme med a miešame ďalšie 2 – 3 minúty, až kým sa celý základ zmení na zlatistú bublajúcu penu.
Tip: Je dôležité vyvarovať sa príliš prudkému ohrievaniu.
Základ posypeme škoricou, premiešame a ihneď pridáme do panvice aj pokrájané hrušky. Dôkladne všetko spolu zmiešame, prikryjeme pokrievkou a dusíme 10 – 20 minút podľa tvrdosti hrušiek. Necháme čiastočne vychladnúť a potom scedíme cez sitko a necháme odtiecť (šťavu odložíme na neskôr).
Tip: Namiesto hrušiek môžeme použiť aj broskyne, marhule či jablká. Podľa typu ovocia prispôsobíme čas tepelnej úpravy.
Širšie poháre alebo dezertné misky plníme striedavo vrstvou vychladnutých hrušiek a vrstvou hustého gréckeho jogurtu. Zopár kúskov hrušiek odložíme na záverečné zdobenie. Povrch naplnených pohárov zarovnáme a polejeme vychladnutou a precedenou šťavou. Vložíme ich aspoň na hodinu do chladničky, kde ich aj neskôr skladujeme.
Servírovanie
Poháre servírujeme posypané mletými alebo strúhanými kešu orechmi a dozdobené kúskami hrušiek.
Tip: Na dno pohárov môžeme pridať aj rozdrvené sušienky a maslo môžeme nahradiť kokosovým olejom.