Grilovaný halloumi s prosciuttom a marhuľovým čatní v brioške
Poradíme vám, akú špecialitu pripraviť počas grilovačky. Vyskúšajte vynikajúci recept na grilovaný halloumi s prosciuttom a marhuľovým čatní v brioške. Ako pripraviť tento lahodný hamburger, vám ukážu Marcel spolu s Veronikou.
Suroviny
Briošky
- 500 g hladkej múky Belbake + na posypanie
- 40 g čerstvého droždia
- 200 ml mlieka Pilos
- 2 žĺtky
- 2 vajcia
- štipka soli Kania
- 60 g kryštálového cukru Belbake
- 160 g masla Pilos
Na potretie
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- štipka soli Kania
Marhuľové čatní
- olivový olej Primadonna
- 1 štipľavá paprička
- 3 šalotky
- 1 hrsť čerstvého tymianu
- 4 marhule
- 2 lyžice masla Pilos
- 1 lyžička mletej škorice Kania
- 1 lyžička trstinového cukru Belbake
- štipka soli Kania
- 100 ml bieleho suchého vína
Grilovaný halloumi
- 300 g halloumi Eridanous
Šalát
- 1 fenikel
- šťava z ½ limetky
- 1 šalotka
- olivový olej Primadonna
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- 1 hrsť čerstvej rukoly
- 1 hrsť čerstvej bazalky
Ešte budeme potrebovať
- 50 g prosciutta crudo Dulano
Potrebujeme
- robot s nadstavcom hák, gril, špagát
POSTUP
Briošky
V robote s nadstavcom hák vymiesime múku, droždie, teplé mlieko, žĺtky a vajcia. Po približne 5 minútach miesenia pridáme štipku soli, cukor a maslo. Opäť premiesime, vytvarujeme bochník, ktorý pomúčime, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť približne 1 hodinu.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 16 častí a vytvarujeme z nich bochníky.
Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte približne 20 minút podkysnúť. Pred pečením briošky potrieme zmiešaným žĺtkom, vajcom a štipkou soli.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút.
Kým briošky chladnú, pripravíme marhuľové čatní.
Marhuľové čatní
V rozohriatej panvici na oleji orestujeme nakrájanú štipľavú papričku bez semienok a nakrájanú šalotku.
Tymian zviažeme pomocou špagátu a pridáme k základu. Prihodíme maslo a nakrájané marhule na menšie kúsky. Prisypeme škoricu, cukor a štipku soli. Necháme skaramelizovať.
Grilované halloumi
Halloumi prekrojíme na menšie plátky a opekáme na rozpálenom grile do zlatohneda.
Šalát
V mise zmiešame nakrájaný fenikel, šťavu z ½ limetky, nakrájanú šalotku, olivový olej, soľ a korenie.
V druhej mise zmiešame rukolu, bazalku, šťavu z ½ limetky, olej, soľ a čierne korenie.
Servírovanie
Spodnú časť briošky natrieme marhuľovým čatní, pridáme plátok prosciutta, feniklový a rukolový šalát, plátok halloumi a prikryjeme vrchnou brioškou natretou tenkou vrstvou marhuľového čatní.