
Tirolské syrové knedličky
Suroviny
Cesto
- 2 lyžice masla Pilos
- 2 cibule
- 100 ml polotučného mlieka Pilos
- 260 g bieleho pečiva
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 100 g syra Bergkäse Alpenfest
- 2 vajcia
- 2 lyžice hrubej múky Belbake
- rastlinný olej Vita D´or
Krémový špenát
- 70 g masla Pilos
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 35 g hladkej múky Belbake
- 150 ml plnotučného mlieka Pilos
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33 % tuku)
- 350 g mrazeného listového špenátu Freshona
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- muškátový oriešok
Ešte budeme potrebovať
- čerstvá petržlenová vňať
Potrebujeme
panvica, hrniec, misa, strúhadlo
POSTUP
Cesto
Na rozohriatej panvici roztopíme maslo a orestujeme cibuľu nakrájanú na menšie kúsky. Následne prelejeme mliekom a zohrejeme. Pečivo, najlepšie z predošlého dňa, nakrájame na kocky, osolíme, okoreníme, pridáme nasekanú petržlenovú vňať, nastrúhaný syr a premiešame. Prelejeme cibuľovým základom s mliekom, pridáme vajce, múku, dobre premiešame a necháme cca 10 minút odstáť. Z cesta formujeme knedličky – lyžicou naberieme cesta a vytvoríme placky.
Tip: „Ruky namáčame vo vode, aby sa cesto nelepilo.“
Pripravené placky obalíme v múke a opekáme na rozpálenej panvici s olejom z obidvoch strán dozlatista.
Krémový špenát
V panvici s roztopeným maslom orestujeme cca 4 minúty cibuľu nakrájanú na väčšie kusy a cesnak na plátky. Pridáme hladkú múku, po 1 minúte prilejeme mlieko, smotanu a necháme prevariť približne 10 minút. Pridáme vyžmýkaný špenát a rozmixujeme. Osolíme, okoreníme, dochutíme muškátovým orieškom a rozmixujeme na hladký krém.
Servírovanie
Tirolské syrové knedličky podávame s krémovým špenátom ozdobené petržlenovou vňaťou.