
Guláš z diviaka
Suroviny
- 100 g sedliackej údenej slaniny Pikok
- 500 g cibule + na servírovanie
- 1 kg mäsa z diviaka (na guláš)
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania (4 druhy)
- 4 strúčiky cesnaku
- 100 g krájaných lúpaných paradajok v konzerve Freshona
- 2 lyžice sladkej mletej papriky Kania
- 300 ml červeného vína
- 10 guľôčok celého čierneho korenia
- 5 guľôčok nového korenia
- 5 bobkových listov Kania
- 1 lyžica brusnicového džemu
- 1 l bravčového alebo hovädzieho vývaru
- 300 g zemiakov
- Karlovarské knedle:
400 g staršieho bieleho pečiva (žemlí) - 250 ml čerstvého mlieka (3,5 %) Pilos
- 150 g masla Pilos
- 100 g vareného pšena
- 4 vajcia
- muškátový orech
- petržlenová vňať
Potrebujeme
hrniec, strúhadlo, potravinársku fóliu, alobal
Postup
Na kocky nakrájanú údenú slaninu vyškvaríme v hrnci. Pridáme nakrájanú cibuľu a opekáme dozlatista. Následne pridáme na kocky nakrájané mäso, osolíme, okoreníme a pridáme plátky cesnaku. Všetko spolu cca 2 minúty opražíme. Pridáme paradajky z konzervy a mletú papriku. Podlejeme červeným vínom. Pridáme zväzok korenia (celé čierne korenie, nové korenie a bobkový list) a necháme variť. Podlejeme vývarom a dusíme, kým mäso zmäkne. Potom pridáme nastrúhané zemiaky a varíme domäkka. Pečivo nakrájané na kocky prelejeme vlažným mliekom, osolíme, prilejeme rozpustené maslo, pridáme varené pšeno, žĺtky, nastrúhaný muškátový oriešok, nasekanú petržlenovú vňať a premiešame. Opatrne vmiešame sneh z bielkov. Cesto nanesieme na fóliu, zabalíme, po stranách utiahneme, prípadné vzduchové bubliny prepichneme špičkou noža a ešte zabalíme do alobalu. Vložíme do vriacej vody a varíme podľa veľkosti asi 25 minút, v polovici varenia knedle otočíme. Knedle môžeme variť aj v parnej rúre. Uvarené knedle necháme chvíľu vychladnúť a nakrájame na plátky.
Servírovanie
Guláš podávame s karlovarskými knedľami. Na tanieri môžeme ozdobiť surovou cibuľou a lístkami petržlenu.