Marinovaný králik so zemiakovým šalátom
- 1,2 kg králičích dielov
- 1,5 l plnotučného mlieka Pilos
- 2 citróny
- 2 - 3 bobkové listy Mikado
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 300 g hladkej múky
- 1 lyžička sladkej mletej papriky Kania
- 3 vajcia
- slnečnicový olej Promienna
- 600 g zemiakov
- 3 mrkvy
- 3 stopky stopkového zeleru
- olivový olej Primadonna
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
Postup
Potrebujeme
- metličku na šľahanie
- kuchynské utierky
Marinovaný králik
Umyté a osušené králičie diely vykostíme. Vykostené mäso očistíme od šliach a rozdelíme na menšie kúsky. Odrezky a kosti môžeme použiť na prípravu králičieho vývaru. Vo väčšej miske zmiešame 1 l mlieka, šťavu z 1 citróna a bobkové listy. Osolíme, okoreníme a pridáme kúsky králičieho mäsa. Marinujeme ich v chladničke minimálne 6 hodín. Potom králičie kúsky osušíme na papierových utierkach. Do misky nasypeme hladkú múku (trochu si odložíme na obalenie) a mletú papriku.
Osolíme a okoreníme. Pridáme vajcia a trochu mlieka. Suroviny premiešame metličkou a postupne prilievame zvyšné mlieko. Vypracujeme hladké cesto. Osušené kúsky králičieho mäsa obalíme najskôr v hladkej múke a potom v cestíčku. Vypražíme ich dozlatista na panvici, na ktorej sme rozpálili slnečnicový olej. Od prebytočného oleja ich osušíme na papierových utierkach.
Teplý zemiakový šalát
Umyté neošúpané zemiaky uvaríme vo vriacej osolenej vode domäkka. Scedíme a necháme vychladnúť. Potom ich ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Očistenú mrkvu a stopkový zeler nakrájame na tenké plátky. Orestujeme ich na rozohriatej panvici na troche olivového oleja. Potom pridáme zemiaky, ochutíme soľou, čiernym korením a opekáme dozlatista. Pridáme nasekanú lahôdkovú cibuľku, premiešame a stiahneme z ohňa. Na záver dochutíme citrónovou šťavou.
Servírovanie
Do stredu taniera naservírujeme teplý zemiakový šalát, naň kúsky králika. Môžeme pokvapkať citrónovou šťavou.