Halloweenske donuty
Suroviny
Donuty
- 200 g hladkej múky Belbake
- 100 g kryštálového cukru Belbake
- štipka soli Kania
- ½ lyžičky sódy bikarbóny
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva Belbake
- 1 vajce
- 80 ml slnečnicového oleja Vita D´or (+ na vymazanie formy)
- 100 ml mlieka Pilos (3,5 %)
- 140 g kyslej smotany Pilos
Poleva
- 100 g bielej čokolády Fin Carré
- 200 g horkej čokolády Fin Carré (74 % kakaa)
Potrebujeme
metličku, cukrárske vrecko bez špičky a s úzkou hladkou špičkou, pierko na potieranie, stroj na výrobu donutov alebo silikónovú či teflónovú formu na donuty, dve misky na vodný kúpeľ, špáradlo
POSTUP
Donuty
V jednej miske zmiešame všetky sypké suroviny a v druhej miske všetky tekuté. Potom obe zmesi spojíme a vymiešame do hladka. Cestom naplníme cukrárske vrecko bez špičky. Rozohriatu formu na stroji potrieme olejom a plníme cestom. Zatvorené pečieme 5 – 10 minút do zlatista.
Tip: Donuty môžeme piecť aj v rúre vyhriatej na 170 °C asi 20 minút.
Hotové ich necháme vychladnúť.
Poleva
V jednej miske nad parou roztopíme bielu čokoládu a v druhej miske horkú. Bielou čokoládou naplníme cukrárske vrecko s úzkou hladkou špičkou a tmavú čokoládu prelejeme do misky. Donut najprv namočíme do horkej čokolády a potom naň nakreslíme tri biele kruhy. Pomocou špáradla od stredu ťaháme čiary smerom von tak, aby sme vytvorili efekt pavučiny. Rovnakým spôsobom ozdobíme všetky donuty a pred servírovaním necháme polevu ešte stuhnúť.