Hamburger so sušenými paradajkami a batatovými hranolčekmi
- 800 g mletého mäsa mix
- 300 g majonézy Mikado
- 50 g sušených paradajok v oleji Baresa
- čerstvá bazalka
- čerstvá petržlenová vňať
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 1 cuketa
- olivový olej Primadonna
- 1 strúčik cesnaku
- 8 paradajok
- práškový cukor Belbake
- 4 plátky syra ementál Milbona
- 1 kg batatov
- rastlinný olej Promienna
- grilovacie korenie Mikado
- 8 hamburgerových žemlí
- ľadový šalát
Postup
POTREBUJEME
- tyčový mixér
- plech na pečenie
- papier na pečenie
- tvorítko na hamburgery
- špajdle
- kuchynské utierky
Paradajkovo-bylinková majonéza
Majonézu, nakrájané sušené paradajky a bylinky vložíme do vyššej nádoby. Osolíme, okoreníme a rozmixujeme pomocou tyčového mixéra. Odložíme do chladničky, kým nepripravíme ostatné suroviny.
Cuketa
Cuketu umyjeme, nakrájame na tenké plátky, osolíme, okoreníme a spolu so strúčikmi cesnaku orestujeme na panvici s rozohriatym olivovým olejom.
Sušené paradajky
Paradajky ošúpeme, rozdelíme na polovice a odstránime z nich jadierka. Poukladáme ich vedľa seba na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypeme práškovým cukrom, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Sušíme vo vyhriatej rúre pri 120 °C.
Tip: Tip, ako rýchlo a jednoducho ošúpať paradajky nájdete na stránke kuchynalidla.sk v sekcií Triky.
Mäso
Mleté mäso rozdelíme na 4 porcie po 200 g. Z každej vytvarujeme fašírku pomocou tvorítka, ktoré sme potreli trochou olivového oleja (ak nemáme tvorítko, môžeme fašírky vytvarovať aj rukami). Takto pripravené mäso osolíme, okoreníme a opekáme na rozpálenej grilovacej panvici, kým nie prepečené. Chvíľu pred dokončením položíme na každú fašírku plátok syra, aby sa rozpustil.
Batatové hranolčeky
Očistené bataty nakrájame na približne rovnako veľké hranolčeky, ktoré pomaly opekáme vo väčšom množstve rastlinného oleja dochrumkava. Hotové hranolčeky preložíme na kuchynské utierky, aby sme ich zbavili prebytočného oleja. Ochutíme zľahka grilovacím korením.
Hamburgery
Žemle prekrojíme a opečieme dozlatista na panvici alebo v toastovači. Potom žemle potrieme paradajkovo-bylinkovou majonézou. Na spodnú časť žemle položíme list ľadového šalátu, opečenú cuketu, grilované mäso so syrom, sušené paradajky a prikryjeme vrchnou časťou žemle. Spojíme pomocou špáradiel. Podávame s batatovými hranolčekmi. Paradajkovo-bylinkovú majonézu servírujeme v samostatnej miske.