Pečené kurča na paradajkách
- 1 kurča
- 100 g masla
- 1 cibuľa
- 8 strúčikov cesnaku
- 3 bobkové listy Mikado
- 1 citrón
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 lyžice mletej sladkej papriky Kania
- 1 konzerva lúpaných krájaných paradajok Freshona
- 200 ml suchého bieleho vína
- 450 g fazuľových strukov Chira
- 250 g šampiňónov
- olivový olej Biotrend
- kyslá smotana Pilos (na ozdobenie)
Potrebujeme
- malý kastról
- strúhadlo
- pekáč
Postup
Pečená kurča na paradajkách
V malom kastróliku necháme rozpustiť maslo. Cibuľu a 4 strúčiky cesnaku nakrájame nadrobno, pridáme do kastrólika a restujeme, kým trochu nezmäknú. Ochutíme bobkovým listom, nastrúhanou kôrou z celého umytého citróna, soľou, korením a 2 lyžicami mletej papriky. Marinádu chvíľu povaríme. Umyté a osušené kurča preložíme na pekáč a prelejeme paprikovou marinádou. Do pekáča, okolo kurčaťa, nalejeme konzervu lúpaných paradajok a suché biele víno. Kurča pečieme odokryté v predhriatej rúre pri 180 °C približne 60 minút.
Príloha
Fazuľové struky necháme rozmraziť. Šampiňóny umyjeme a prekrojíme na polovice, 4 strúčiky cesnaku nasekáme nadrobno. Všetko orestujeme na rozpálenej panvici na troche olivového oleja. Osolíme a okoreníme. Keď sú šampiňóny opečené dozlatista, pridáme rozmrazené fazuľové struky, premiešame a restujeme približne 5 minút. Na záver ochutíme šťavou z polovice citróna.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme orestované šampiňóny so strukmi. Na vrch položíme kúsok pečeného kurčaťa, polejeme výpekom a dozdobíme lyžicou kyslej smotany.