Hovädzia hruď s kuskusovým šalátom
Suroviny
Pečená hruď
- 1 kg hrude z mladého býka
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 2 lyžice medu
- 2 lyžičky mletej štipľavej papriky Kania
- 1 lyžička mletej škorice Kania
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 červená cibuľa
- 400 g krájaných lúpaných paradajok z konzervy Freshona
- 3 bobkové listy Kania
Kuskusový šalát
- olivový olej Primadonna
- 300 g kuskusu Campo Largo
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 1 granátové jablko
- čerstvá mäta
POSTUP
Pečená hruď
Umytú a osušenú hruď z obidvoch strán osolíme a okoreníme. Kožu narežeme, aby sa mäso počas pečenia nesťahovalo. Sprudka restujeme na rozohriatej panvici s olejom zo všetkých strán.
Kým sa mäso zatiahne, pripravíme marinádu zmiešaním medu, mletej papriky, škorice, soli, korenia, oleja a nastrúhaného cesnaku. Cibuľu nakrájame na mesiačiky. Paradajky z konzervy ochutíme soľou a korením.
Opečené mäso preložíme do zapekacej misy a potrieme marinádou. Okolo prilejeme ochutené paradajky, poukladáme nakrájanú cibuľu, bobkové listy a podlejeme trochou vody. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 90 minút. Počas pečenia mäso obrátime a polejeme vodou.
Kuskusový šalát
V kastróle zohrejeme olivový olej, na ktorom krátko restujeme kuskus. Ochutíme soľou. Zalejeme vriacou vodou alebo vývarom približne 1 cm nad jeho hladinu, premiešame, stiahneme z ohňa a pod pokrievkou necháme odstáť približne 10 minút.
Potom podľa potreby dosolíme a pokvapkáme olejom. Keď kuskus vychladne, primiešame doň zrniečka granátového jablka a natrhané lístky mäty.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme porciu kuskusového šalátu. Vedľa pridáme paradajkový základ, naň uložíme na plátky nakrájané mäso, ktoré ešte pokvapkáme olejom.