Baklažánová parmigiana
- 3 baklažány
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 3 lyžice olivového oleja Primadonna + na smaženie
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 štipľavá paprička
- 50 ml bieleho suchého vína
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 425 ml krájaných paradajok Freshona
- 500 g pasírovaných paradajok Freshona
- 20 g masla Pilos
- hladká múka Belbake na obaľovanie
- 4 vajcia
- 300 g parmezánu Parmigiano Reggiano Lovilio
- 2 hrste čerstvej bazalky
POSTUP
POTREBUJEME
- papierové kuchynské utierky
- misky na obaľovanie
- pinzetu
- okrúhlu zapekaciu misu s priemerom 23 cm
Baklažány nakrájame na 1 cm široké plátky, ktoré osolíme, preložíme na osolený tanier, necháme niekoľko minút vypotiť a osušíme. V rozohriatom hrnci s trochou oleja restujeme cesnak nasekaný na drobno. Akonáhle je zlatistý, pridáme na drobno nasekanú papričku, premiešame a podlejeme bielym vínom. Keď sa víno zredukuje na polovicu, osolíme, okoreníme, pridáme sekané a pasírované paradajky a dusíme na miernom ohni 5 - 10 minút do zhustnutia. Nakoniec vmiešame kúsok studeného masla, ktorý omáčku zjemní. Osušené plátky baklažánu obalíme v múke a rozšľahaných vajíčkach. Smažíme v panvici asi s 2 cm oleja do zlatista. Po usmažení plátky baklažánu osušíme na utierke a spoločne so strúhaným syrom a omáčkou postupne vrstvíme do pekáča podobne, ako lasagne. Suroviny vrstvíme v poradí – omáčka, baklažán, omáčka, syr, bazalka, baklažán, omáčka, syr, bazalka, baklažán, omáčka, syr, bazalka, baklažán, zvyšná omáčka a bazalka. Povrch ešte posypeme syrom. Následne pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 35 minút a podávame.