Hovädzie stehno na hubách so smotanovou omáčkou
Suroviny
- olivový olej Primadonna
- 2 cibule
- nové korenie Kania
- 2 bobkové listy Kania
- 7 strúčikov cesnaku
- 1 kg hovädzieho stehna
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- 150 g šampiňónov
- 150 g hlivy
- 200 ml bieleho suchého vína
- 800 ml horúcej vody alebo vývaru
- čerstvý rozmarín
Príloha
- soľ Kania
- 1 kg malých zemiakov
- 1 zväzok mrkvy
Ešte budeme potrebovať
- 1 lyžica hladkej múky Belbake
- 3 lyžica masla Pilos
- olivový olej Primadonna
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- čerstvý rozmarín
Servírovanie
- 100 g poľného šalátu
- olivový olej Primadonna
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
Potrebujeme
hrnce, panvica, miska
POSTUP
Do rozpáleného hrnca s olivovým olejom pridáme nadrobno nakrájané cibule, nové korenie, bobkový list, nasekaný cesnak a restujeme. Mäso očistíme, nakrájame na tenké pásiky a prihodíme do hrnca. Osolíme, okoreníme a za občasného miešania restujeme. Nakrájame šampiňóny, hlivu a preložíme do misky. K mäsu prilejeme biele víno, povaríme, kým sa odparí alkohol a prilejeme cca 300 ml vody, alebo vývar, a dusíme približne 120 minút. V cca polovici dusenia prihodíme pripravené huby, prilejeme zvyšok horúcej vody, nadrobno nasekaný rozmarín, zakryjeme a pokračujeme v dusení.
Príloha
Pripravíme dva hrnce s vriacou, osolenou vodou. Do jedného pridáme umyté, malé zemiaky so šupkou a do druhého mrkvu nakrájanú na hranolčeky. Zemiaky varíme do zmäknutia a mrkvu blanšírujeme cca 5 minút. Následne mrkvu aj zemiaky precedíme a necháme odkvapkať. V miske zmiešame hladkú múku s maslom. Mierne vychladnuté zemiaky prekrojíme na polovicu a prihodíme do panvice s olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Do mäsa prilejeme smotanu na šľahanie a postupne pridávame pripravenú múku s maslom a na miernom ohni dovaríme. Zemiaky počas opekania obraciame, následne prihodíme blanšírovanú mrkvu, rozmarín, maslo a premiešame.
Servírovanie
Hovädzie stehno na hubách so smotanovou omáčkou dozdobíme hrsťou poľného šalátu. Šalát dochutíme olivovým olejom, soľou a korením.






Marcel Ihnačák