Hovädzie ragú v kotlíku
- 1 kg hovädzieho zadného zo stehna bez kosti
- olivový olej Primadonna
- 1 zväzok petržlenu
- 1 zväzok mrkvy
- 4 bobkové listy Mikado
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 väčšia cibuľa
- 4 stonky stonkového zeleru
- 5 strúčikov cesnaku
- 140 g paradajkového pretlaku Freshona
- 200 ml červeného suchého vína
- 2 konzervy vareného cíceru Freshona (800 g)
- čerstvý rozmarín
- 1 zväzok lahôdkovej cibuli
- 1 chlieb
POSTUP
POTREBUJEME
- sitko
- kotlík
V kotlíku rozohrejeme olej, do ktorého postupne pridávame očistenú koreňovú zeleninu (petržlen, mrkvu) nakrájanú na malé kúsky, bobkové listy, soľ, korenie a nadrobno nasekané bielu cibuľu, stonky zeleru a strúčiky cesnaku. Za občasného miešania opečieme dozlatista. Očistené mäso nakrájame na menšie kúsky, vložíme do kotlíka a restujeme. Keď je mäso zatiahnuté, pridáme paradajkový pretlak, premiešame a chvíľu restujeme. Potom prilejeme víno a asi 2 minúty povaríme, aby sa z neho odparil alkohol. Zalejeme vodou po povrch, prikryjeme pokrievkou a dusíme asi 2 hodiny alebo pokým mäso zmäkne. Tesne pred dokončením pridáme prepláchnutý cícer z konzervy a nasekaný rozmarín zbavený drevnatej stonky.
Servírovanie
Hovädzie ragú servírujeme posypané nasekanou lahôdkovou cibuľkou. Ako prílohu podávame krajec chleba.