Dusená hovädzia nožina na mrkve
Suroviny
- 800 g hovädzej nožiny
- mlynček s morskou soľou Kania
- mlynček s korením Kania (4 druhy)
- 1 lyžica hladkej múky Belbake
- 100 g bravčovej masti Pikok
- 200 g cibule
- 1 lyžička celej rasce Kania
- 400 g mrkvy
- 1 lyžička sušeného tymianu
- 1 l hovädzieho vývaru
- 1 vetvička petržlenovej vňate
- Karlovarská knedľa:
- 400 g staršieho bieleho pečiva
- soľ Kania
- čerstvá petržlenová vňať
- muškátový orech
- 250 ml plnotučného mlieka Pilos
- 150 g masla Pilos
- 4 vajcia
Potrebujeme
hrniec, alobal, potravinársku fóliu
POSTUP
Nožinu nakrájame na kocky osolíme, okoreníme, posypeme múkou a premiešame. V hrnci rozohrejeme masť, na ktorej mäso dôkladne opečieme zo všetkých strán.
Opečené mäso preložíme na tanier a na rozpálenom výpeku orestujeme nahrubo nakrájanú cibuľu s rascou dozlatista. Pridáme nakrájanú mrkvu a mäso. Ochutíme tymianom, podlejeme vývarom a varíme domäkka približne 120 minút. Mäso počas varenia občas premiešame a v prípade potreby podlejeme.
Karlovarská knedľa
Pečivo nakrájané na kocky osolíme, pridáme nasekanú petržlenovú vňať, muškátový orech, prilejeme vlažné mlieko, rozpustené maslo a premiešame. Prihodíme žĺtky a z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý následne do zmesi primiešame. Cesto necháme odstáť v chladničke približne 5 minút. Následne ho zabalíme do potravinárskej fólie a do alobalu. Varíme vo vriacej vode asi 20 minút.
Servírovanie
Dusenú hovädziu nožinu na mrkve podávame s karlovarskou knedľou.