Hrachová polievka s údeným tofu
Suroviny
- 150 g žltého hrachu Campo Largo
- 100 ml olivového oleja Primadonna
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 30 g mrkvy
- 35 g petržlenu
- 35 g zeleru
- asi 500 ml zeleninového vývaru
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- kôra z 1 citróna
- 100 g vareného cícera
- 180 g údeného tofu Vemondo - Slovenskô
- lahôdková cibuľka
- 50 g čerstvej petržlenovej vňate
- 50 g slnečnicového oleja Vita D'or
Chlebové krutóny
- chlieb (ideálne deň starý)
- maslo Pilos
- cesnak
- čerstvá petržlenová vňať
Potrebujeme
- tyčový mixér, sitko
POSTUP
Hrach zalejeme vodou tak, aby bol tesne ponorený a 24 hodín necháme odstáť.
V 50 ml rozpáleného olivového oleja restujeme najemno nakrájaný cesnak, cibuľu a na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler). Pridáme vopred namočený hrach i s vodou, následne vývar a varíme do mäkka asi 25 minút.
Uvarený hrach osolíme, okoreníme, ochutíme citrónovou kôrou, prilejeme 50 ml olivového oleja a rozmixujeme.
Chlebové krutóny
Starší chlieb nakrájame na kocky. V panvici rozohrejeme maslo, pridáme cesnak podľa chuti, pečivo, soľ, korenie a opečieme dozlatista. Ku koncu opekania posypeme petržlenovou vňaťou.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme trochu vareného cícera, no kocky nakrájané tofu, na kolieska nakrájanú lahôdkovú cibuľku a zalejeme uvarenou polievkou. Dozdobíme chlebovými krutónmi a petržlenovým olejom (slnečnicový olej a petržlen spolu rozmixujeme a precedíme).