Silný králičí vývar s červenou repou a pečeňovými knedličkami
Suroviny
- 1 celý králik (bez drobov)
- 2 l vody
- 65 g mrkvy
- 65 g zeleru
- 70 g petržlenu
- 2 cibule
- 3 bobkové listy Kania
- 15 guľôčok celého čierneho korenia Kania
- 6 guľôčok nového korenia Kania
- 2 žemle
- 3 lyžice masla Pilos
- 200 g kuracích pečienok
- 1 vajce
- 1 lyžica sušenej majoránky Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 200 g sterilizovanej repy Freshona
- 1 hrsť dlhých polievkových rezancov Combino
- čerstvá pažítka
- čerstvý chlieb
Potrebujeme
mlynček na mäso alebo sekací mixér, kovové sitko
POSTUP
Králika naporciujeme na väčšie kusy, ľadvinky si odložíme na neskôr a zvyšok vložíme do studenej vody spoločne s ošúpanou mrkvou, zelerom a petržlenom nakrájanými na veľké kusy. Pridáme jednu umytú a prepolenú cibuľu v šupke, divoké korenie (bobkové listy, celé a nové korenie) a prevárame asi 30 minút. Následne stiahneme oheň a na miernom plameni varíme ďalšie 2 hodiny, aby mäso bolo mäkké, nerozvarené a vývar silný. Potom precedíme, mäso oberieme a zeleninu nakrájame.
Žemle nakrájame na kocky a orestujeme na dvoch lyžiciach masla do zlatista. Pridáme namleté kuracie pečienky, vajce, majoránku, korenie a soľ.
Tip: Pečienky môžeme namlieť v mlynčeku na mäso alebo rozsekať v mixéri.
Zvyšnú cibuľu nakrájanú na drobno orestujeme na lyžici masla. Pridáme do zmesi na knedličky a necháme asi 10 minút odležať. Následne mokrou rukou vytvarujeme knedličky, ktoré varíme 8 – 10 minút v osolenej vode.
Tip: Ak knedličky uvaríte vo vode zvlášť, vývar zostane pekne číry.
Pripravený vývar dosolíme, pridáme obraté mäso, pokrájanú varenú zeleninu, precedenú sterilizovanú repu nasekanú na kocky, prekrojené králičie ľadvinky a 2 minúty prevaríme.
Rezance uvaríme podľa návodu na obale.
Servírovanie
Do taniera dáme porciu varených rezancov, pečeňové knedličky a zalejeme vývarom s mäsom a zeleninou. Ozdobíme nasekanou pažítkou a podávame ideálne s krajcom čerstvého chleba.