Hubové rizoto s batatmi a mascarpone
Suroviny
- 1 batat (sladký zemiak)
- 4 lyžice olivového oleja Primadonna
- 1 cibuľa
- 200 g ryže Arborio Italiamo
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 50 ml suchého bieleho vína Soave
- 600 ml zeleninového vývaru
- 3 lyžice masla Pilos
- 200 g hlivy ustricovej
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica sekaného čerstvého tymianu
- chilli korenie
- 2 lyžice mascarpone Italiamo
- 2 lahôdkové cibuľky
- 4 lyžice hobliniek parmezánu Parmigiano Reggiano Italiamo
- 1 hrsť solených pražených kešu orieškov Alesto
POSTUP
Ošúpaný batat uvaríme v osolenej vode do mäkka.
V hrnci s dvoma lyžiciami rozohriateho oleja orestujeme najemno nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridáme ryžu, zarestujeme, osolíme, podlejeme vínom a redukujeme približne na polovičný objem tekutiny. Pridáme uvarený a na kocky nakrájaný batat. Po chvíli podlejeme vývarom a za občasného miešania a podlievania varíme asi 5 minút na skus.
V panvici s dvoma lyžicami oleja a masla dobre orestujeme na rezance nakrájanú hlivu, ktorú osolíme, okoreníme, ochutíme najemno nasekaným cesnakom, tymianom a podľa chuti i chilli.
Ku koncu do rizota pridáme trochu vývaru, aby sme dosiahli správnu konzistenciu, dochutíme soľou a korením, zjemníme lyžicou masla a mascarpone. Vmiešame i časť orestovanej hlivy a nakrájanú lahôdkovú cibuľku.
Servírovanie
Do hlbokého taniera naservírujeme porciu krémového rizota, ktoré dozdobíme zbytkom orestovaných húb, nasekanou lahôdkovou cibuľkou, hoblinkami parmezánu, pár kvapkami oleja, čerstvým mletým korením a restovanými kešu orechmi.