Šťuchané zemiaky s rib eye steakom
Karamelizovaná cibuľa
- 25 g masla Pilos
- 250 g červenej cibule
- soľ Belbake
- mleté čierne korenie Mikado
- 25 g kryštálového cukru Belbake
- 200 ml červeného suchého vína
Steak
- 4 írske Rib Eye steaky Inisvale
- 4 lyžičky masla Pilos
Šťuchané zemiaky
- 400 g zemiakov
- 50 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 10 strúčikov konfitovaného cesnaku
- 2 lahôdkové cibuľky
Fazuľky s hráškom
- 1 lyžica masla Pilos
- 200 g mrazených zelených fazuľových strukov Freshona
- 100 g mrazeného zeleného hrášku Chira
POSTUP
POTREBUJEME
- grilovaciu panvicu
- alobal
Karamelizovaná cibuľa
V rozohriatej panvici rozpustíme maslo, na ktorom orestujeme cibuľu nakrájanú na pásiky. Osolíme, okoreníme, posypeme cukrom a necháme skaramelizovať. Podlejeme vínom a varíme, kým cibuľa nezíska požadovanú konzistenciu.
Steak
Rib Eye steaky osolíme a okoreníme. Grilujeme ich na rozpálenej grilovacej panvici bez tuku zo všetkých strán 2 - 3 minúty podľa hrúbky steaku. Potom ich preložíme na tanier alebo do zapekacej misy. Na každý steak položíme plátok masla, prikryjeme alobalom a necháme odpočívať.
Šťuchané zemiaky
Uvarené zemiaky precedíme a roztlačíme. Prilejeme smotanu, pridáme konfitovaný cesnak a popučíme. Vmiešame nakrájanú lahôdkovú cibuľku.
Tip: Konfitovaný cesnak pripravíme tak, že olivový olej nalejeme do menšieho hrnca a zohrejeme. Pridáme očistené strúčiky cesnaku, chilli papričku nakrájanú na kolieska, bobkový list a niekoľko vetvičiek rozmarínu. Zohrejeme na 80 – 90 °C. Dávame pozor, aby sa cesnak nepripálil. Potom hrniec vložíme do rúry rozohriatej na 90 – 95 °C a hodinu konfitujeme. Hotový cesnak s olejom preložíme do uzavierateľnej sklenenej nádoby. Dávame pozor, aby všetky strúčiky cesnaku boli zaliate olivovým olejom. Uchovávame v chladničke.
Fazuľky s hráškom
V rozohriatom hrnci s rozpusteným maslom orestujeme varené fazuľky s hráškom. Dochutíme soľou a korením.
Servírovanie
Rib Eye steak podávame so šťuchanými zemiakmi a restovanými fazuľkami s hráškom. Jedlo ozdobíme karamelizovanou cibuľkou.