Jednoduchá žemľovka s jablkami a karamelom
Suroviny
Omáčka
- 200 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 5 vajec
- 100 g trstinového cukru Belbake
- 300 ml mlieka Pilos
- 20 g mletej škorice Belbake
- 80 g hrozienok Alesto
- 30 ml tuzemáku
Ešte budeme potrebovať
- 1 veľká vianočka
- 3 jablká
- 20 g masla Pilos na vymazanie formy
Karamel
- 200 g trstinového cukru Belbake
- 120 g medu
- 100 g masla Pilos
- 300 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
Servírovanie
- 1 vanička vanilkovej zmrzliny Gelatelli
Potrebujeme
- formu na pečenie s priemerom 25 cm, naberačku na zmrzlinu
POSTUP
Omáčka
Vo väčšej mise zmiešame smotanu, vajcia, cukor, mlieko a škoricu. Pridáme scedené hrozienka, ktoré sme nechali namočené v tuzemáku.
Vianočku pozdĺžne rozrežeme a nakrájame na kocky.
Jablká ošúpeme, vyberieme jadrovníky a nakrájame na menšie kúsky.
Vianočku aj jablká pridáme do zmesi. Všetko spolu premiešame a prelejeme do formy vymazanej maslom. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 30 – 40 minút.
Karamel
Kým sa žemľovka pečie, pripravíme karamel. V hrnci zmiešame cukor, med, maslo a smotanu na šľahanie. Varíme približne 10 minút. Hotový karamel odstavíme, necháme mierne vychladnúť a prelejeme do menšej nádoby.
Upečenú žemľovku necháme vychladnúť vo forme a neskôr ju nakrájame na rezy.
Servírovanie
Žemľovku podávame s kopčekom zmrzliny preliatu karamelom.