Kačica plnená kyslou kapustou
- 1 kačica
- 100 g anglickej slaniny na plátky Pikok
- 2 cibule
- 300 g kyslej kapusty Chira
- 1 lyžička kryštálového cukru Belbake
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1,5 lyžičky celej rasce Kania
- rastlinný olej Promienna
- 2 lyžice hladkej múky Belbake
- 300 g zemiakov
- 1 vajce
- soľ s jódom Belbake
- 100 g hrubej múky Belbake
Potrebujeme
- pekáč s vyšším okrajom
- alobal
- plech
- lis na zemiaky
- sitko
- kuchynské nožnice
Postup
Kyslá kapusta
Na rozohriatej panvici orestujeme na pásiky nakrájanú slaninu a nadrobno nasekanú cibuľu. Po chvíli pridáme scedenú kyslú kapustu, 50 ml vody a cukor. Premiešame a krátko spolu podusíme.
Plnená kačica
Umytú a osušenú kačicu vykostíme. Vykostenú kačicu rozprestrieme kožou nadol, vnútro osolíme, okoreníme, strednú časť po celej dĺžke naplníme kyslou kapustou a zvinieme do tvaru rolády. Na dostatočne veľký kus alobalu nasypeme lyžičku soli, lyžičku rasce a zabalíme do neho kačaciu roládu. Konce dôkladne uzatvoríme. Roládu preložíme na pekáč a podlejeme 200 ml vody. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 2 hodiny. Počas pečenia roládu otáčame a podlievame vodou. Po upečení necháme trochu vychladnúť, odstránime alobal a roládu nakrájame na kolieska.
Omáčka
Kačacie kosti rozstriháme na menšie kúsky. Preložíme na plech, podlejeme trochou vody a pečieme v rúre spolu s kačacou roládou približne 45 minút. Počas pečenia podlievame vodou. Najemno nasekanú cibuľu orestujeme v rozpálenom hrnci na troche oleja dozlatista. Pridáme pol lyžičky rasce a hladkú múku. Krátko spolu restujeme a pridáme upečené kosti spolu s výpekom. Podlejeme 500 ml vody (tak, aby boli kosti zakryté vodou) a osolíme. Omáčku varíme 1,5 - 2 hodiny, precedíme a ďalej varíme, kým nezíska potrebnú hustotu.
Zemiaková knedľa
Umyté neošúpané zemiaky uvaríme v osolenej vode domäkka. Scedíme, ošúpeme a prepasírujeme. Pridáme vajce, štipku soli a hrubú múku. Na doske vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na dve časti a vytvarujeme do tvaru šišiek. Varíme vo vriacej osolenej vode približne 20 minút. Pred servírovaním nakrájame na plátky.
Servírovanie
Na plytký tanier naservírujeme dva plátky rolády, 3 plátky knedle a prelejeme omáčkou.