Kelové listy plnené mletým mäsom
- 600 g mletého mäsa mix
- bio olivový olej Primadonna
- 2 cibule
- 6 strúčikov cesnaku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- čerstvý tymian
- 150 ml suchého bieleho vína
- 2 konzervy krájaných lúpaných paradajok Freshona
- 300 ml zeleninového vývaru alebo vody
- 1 mrkva
- 2 stopky stopkového zeleru
- 80 g syra grana padano Lovilio
- 5 - 6 kelových listov
- 500 g ryže basmati Golden Sun
- čerstvá petržlenová vňať
Postup
Paradajková omáčka
V menšom hrnci rozohrejeme trochu olivového oleja, na ktorom orestujeme 1 nadrobno nasekanú cibuľu a 3 strúčiky cesnaku dozlatista. Ochutíme soľou, korením a nasekaným tymianom. Podlejeme bielym vínom. Keď sa z neho odparí alkohol, prilejeme paradajky z konzervy a varíme na miernom plameni približne 15 minút. Ak sa nám zdá omáčka príliš hustá, prilievame podľa potreby zeleninový vývar alebo vodu. Podľa chuti dosolíme a dokoreníme.
Mäsová náplň
V miske zmiešame mäso s 1 nadrobno nasekanou cibuľou, 3 strúčikmi cesnaku, mrkvou a stopkovým zelerom. Ochutíme soľou, korením a lístkami tymianu. Pridáme najemno nastrúhaný syr grana padano a dôkladne premiešame. Z mäsovej zmesi tvarujeme rukami šišky.
Plnené kelové listy
Kelové listy oblanšírujeme vo vriacej osolenej vode. Scedíme a necháme odkvapkať. Rozložíme ich na pracovnú dosku, do stredu každého položíme mäsovú šišku a zvinieme. Kelové listy previažeme špagátom a preložíme do zapekacej misy, na dno ktorej sme naliali paradajkovú omáčku. Zakryjeme alobalom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 20 - 30 minút. Pred servírovaním odstránime špagáty.
Servírovanie
Plnené kelové listy rozrežeme na polovice a servírujeme s paradajkovou omáčkou a uvarenou ryžou, ktorú sme ochutili nasekanou petržlenovou vňaťou.