Kokosové pusinky na lineckom ceste
Linecké kolieska
- 220 g hladkej múky Belbake
- 60 g práškového cukru Belbake
- 50 g mletých mandlí Belbake
- 150 g studeného masla Pilos
- 1 žĺtok
Kokosové pusinky
- 90 g bielkov (z cca 3 vajec)
- 210 g práškového cukru Belbake
- 1 lyžička Zlatého klasu
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 180 g strúhaného kokosu Belbake
Plnka
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 100 g horkej čokolády Fin Carré (74 % kakaa)
- 50 g masla Pilos
- 20 g medu
- 200 g malinového džemu Maribel
Zdobenie
- 200 g horkej čokolády Fin Carré (74 % kakaa)
- 30 ml slnečnicového oleja Vita D´or
- 100 g strúhaného kokosu Belbake
Čas sušenia: 1 hodina
Potrebujeme
sekací mixér, robot s nadstavcom lopatka a metlička, papier na pečenie, valček, okrúhlu malú formu na vykrajovanie alebo pohár, veľký plech, misku na vodný kúpeľ, 3 cukrárske vrecká, ozdobnú zúbkovanú špičku, stredne veľkú hladkú špičku
POSTUP
Linecké kolieska
V robote s nadstavcom lopatka zmiešaním všetkých sypkých surovín a masla vypracujeme mrveničku. Potom prilejeme žĺtok a miešania do spojenia.
Tip: Podľa potreby môžeme po lyžičkách pridávať studenú vodu.
Vymiesené cesto zabalíme do papiera na pečenie a necháme aspoň 1 hodinu odpočinúť v chladničke.
Potom ho na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme a vykrojíme z neho kolieska. Preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 10 – 15 minút.
Kokosové pusinky
Bielky spolu s cukrom šľaháme vo vodnom kúpeli asi 5 minút, kým sa cukor úplne rozpustí a zmes je teplá na dotyk. Potom ich v mixéri ešte teplé na najvyšších otáčkach vyšľaháme na tuhý sneh. Pridáme doň Zlatý klas, citrónovú šťavu a zašľaháme. Následne ručne vmiešame kokos. Zmesou naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou zúbkovanou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame pusinky. Vložíme ich do rúry vyhriatej na 160 °C, teplotu znížime na 110 °C a sušíme približne 1 hodinu.
Tip: Správne upečené pusinky idú ľahko odlepiť od papiera na pečenie.
Plnka
V kastróle zohrejeme smotanu. Dávame pozor, nesmie vrieť. Zalejeme ňou nasekanú čokoládu, pridáme maslo a med. Necháme chvíľu postáť a rozmiešame dohladka. Krém najprv necháme stuhnúť v chladničke a potom ním naplníme cukrárske vrecko s hladkou špičkou. Džemom naplníme cukrárske vrecko bez špičky.
Zdobenie
Nalámanú čokoládu spolu s olejom roztopíme vo vodnom kúpeli.
Stuhnutý krém nanesieme po vonkajšom obvode vychladnutých lineckých koliesok a stred naplníme džemom. Prikryjeme vychladnutou pusinkou, jemne pritlačíme a necháme stuhnúť v chladničke aspoň 10 minút. Spodnú časť stuhnutých pusiniek (linecké cesto s krémom) najprv namočíme do roztopenej čokolády, necháme stiecť a potom obalíme v kokose.
Tip: Kokosové pusinky na lineckom ceste skladujeme v chladničke.