7
45
Kokosové pusinky na lineckom ceste

Kokosové pusinky na lineckom ceste

1 h 30 m
14 porcií

Linecké kolieska

  • 220 g hladkej múky Castello
  • 60 g práškového cukru Castello
  • 50 g mletých mandlí Belbake
  • 150 g studeného masla Pilos
  • 1 žĺtok

Kokosové pusinky

  • 90 g bielkov (z cca 3 vajec)
  • 210 g práškového cukru Castello
  • 1 lyžička Zlatého klasu
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 180 g strúhaného kokosu Belbake

Plnka

  • 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
  • 100 g horkej čokolády Fin Carré (74 % kakaa)
  • 50 g masla Pilos
  • 20 g medu
  • 200 g malinového džemu Maribel

Zdobenie

  • 200 g horkej čokolády Fin Carré (74 % kakaa)
  • 30 ml slnečnicového oleja Vita D´or
  • 100 g strúhaného kokosu Belbake

Čas sušenia: 1 hodina

Potrebujeme

sekací mixér, robot s nadstavcom lopatka a metlička, papier na pečenie, valček, okrúhlu malú formu na vykrajovanie alebo pohár, veľký plech, misku na vodný kúpeľ, 3 cukrárske vrecká, ozdobnú zúbkovanú špičku, stredne veľkú hladkú špičku

POSTUP

Linecké kolieska

V robote s nadstavcom lopatka zmiešaním všetkých sypkých surovín a masla vypracujeme mrveničku. Potom prilejeme žĺtok a miešania do spojenia.

Tip: Podľa potreby môžeme po lyžičkách pridávať studenú vodu. 

Vymiesené cesto zabalíme do papiera na pečenie a necháme aspoň 1 hodinu odpočinúť v chladničke.

Potom ho na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme a vykrojíme z neho kolieska. Preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 10 – 15 minút.


Kokosové pusinky

Bielky spolu s cukrom šľaháme vo vodnom kúpeli asi 5 minút, kým sa cukor úplne rozpustí a zmes je teplá na dotyk. Potom ich v mixéri ešte teplé na najvyšších otáčkach vyšľaháme na tuhý sneh. Pridáme doň Zlatý klas, citrónovú šťavu a zašľaháme. Následne ručne vmiešame kokos. Zmesou naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou zúbkovanou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame pusinky. Vložíme ich do rúry vyhriatej na 160 °C, teplotu znížime na 110 °C a sušíme približne 1 hodinu.

Tip: Správne upečené pusinky idú ľahko odlepiť od papiera na pečenie. 


Plnka

V kastróle zohrejeme smotanu. Dávame pozor, nesmie vrieť. Zalejeme ňou nasekanú čokoládu, pridáme maslo a med. Necháme chvíľu postáť a rozmiešame dohladka. Krém najprv necháme stuhnúť v chladničke a potom ním naplníme cukrárske vrecko s hladkou špičkou. Džemom naplníme cukrárske vrecko bez špičky.


Zdobenie

Nalámanú čokoládu spolu s olejom roztopíme vo vodnom kúpeli.


Stuhnutý krém nanesieme po vonkajšom obvode vychladnutých lineckých koliesok a stred naplníme džemom. Prikryjeme vychladnutou pusinkou, jemne pritlačíme a necháme stuhnúť v chladničke aspoň 10 minút. Spodnú časť stuhnutých pusiniek (linecké cesto s krémom) najprv namočíme do roztopenej čokolády, necháme stiecť a potom obalíme v kokose.


Tip: Kokosové pusinky na lineckom ceste skladujeme v chladničke.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    04. december 2022, 00:41

    kokosky sú výborné., minulý rok som robila kokosky prvý raz a od vtedy som ich zaradila na vianočný stôl., sú nie len vynikajúce chuťou, ale aj dizajnom.

    Odpovedať
    • Kuchyňa Lidla
      04. december 2022, 09:29

      Dobrý deň, súhlasíme, že kokosky sú neodmysliteľná súčasť Vianoc. 😇 Teší nás, že vám náš recept chutí. Aké ďalšie dobroty budete chystať tento rok na vianočný stôl? 😍

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    09. december 2021, 08:44

    Zatiaľ som robila iba pusinky ale podľa mňa je v recepte chyba lebo 180g kokosu na 3 bielky je veľa ja som dala na 3 bielky 90g kokosu a aj tak to mam veľmi suché. Malo tam byť asi 80g, to by bolo tak akurát. A cez zdobiacu špičku sa to nedalo absolutne pretlačiť to by mi skôr to vrecko explodovalo.

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      17. december 2023, 19:50

      Máte pravdu, ja som bielka vážila, mali 100 g a pridala som cca 120 g kokosu a bolo to tak akurát. Takže aj podľa mňa stačí menej kokosu. Poznamenávam, že som tlačil ešte teplé a bolo to naozaj veľkom náročné. Neviem si predstaviť, že by som dala 180 g kokosu. Boli by to veľmi suché.

      Odpovedať
    • H
      Hosť
      08. júl 2022, 15:56

      To treba tlačiť dokým sú teplé teda kým tie bielka s kokosom sú teplé inač to nenastriekate. Ja mám iný recept a viac sa mi pozdáva ako tento skúšala som a boli dobré.

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    23. marec 2021, 20:34

    Výborné a páči sa mi že tá čokoláda naspodku je obalená v kokose. Je to nielen pekné, ale aj sa kokosky neprilepia čokoládou na podložku alebo papier.

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    19. február 2021, 13:02

    Velmi nam chutili 👌

    Odpovedať
    • Kuchyňa Lidla
      25. február 2021, 09:14

      Dobrý deň, sme veľmi radi, že u Vás doma kokosové pusinky zabodovali! :-) Prajeme pekný deň.

      Odpovedať
  • E
    Eliška Štefániková
    18. december 2020, 20:26

    vynikajuce kolaciky

    Odpovedať
    • Kuchyňa Lidla
      26. december 2020, 11:46

      Dobrý deň, teší nás, že sa Vám recept páčil a prajeme príjemné sviatky. :-)

      Odpovedať
Zobraziť viac komentárov


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať