Vianočná čokoládovo-maková torta
Korpus
- 5 vajíčok
- 120 g práškového cukru Belbake
- 50 ml slnečnicového oleja Vita D´or
- 50 ml mlieka Pilos
- 60 g hladkej múky Belbake
- 100 g mletého maku Belbake
- 5 g kypriaceho prášku do pečiva
Čokoládový krém
- 360 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 330 g horkej čokolády J. D. Gross (70% kakaa)
Sirup
- 100 ml sirupu zo zaváraných višní Freshona
- 40 ml tuzemáku Alliance
Ešte budeme potrebovať
- 200 g višňového džemu Maribel
- 200 g odkôstkovaných zaváraných višní Freshona
- 200 g horkej čokolády J. D. Gross (70% kakaa)
POSTUP
POTREBUJEME
- mixér
- formu na pečenie s priemerom 20 cm
- papier na pečenie
Makový korpus
Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny. Za stáleho miešania opatrne prilejeme olej a mlieko. Preosiatu múku, mak a kypriaci prášok primiešame ručne. Cesto nalejeme do formy vymastenej maslom a vysypanej múkou. Pečieme pri 180 °C približne 45 minút.
Čokoládový krém
Čokoládu nasekáme na malé kúsky a zalejeme ju ohriatou, nie však horúcou, smotanou. Necháme asi 1 minútu postáť a potom vymiešame do hladka.
Torta
Upečený a vychladnutý korpus vodorovne prekrojíme na 3 časti. Prvý plát vložíme späť do formy a pokvapkáme ho 1/3 sirupu z višňovej šťavy a tuzemáku. Korpus potrieme 1/2 višňového džemu, nasypeme naň 1/2 zaváraných višní a nalejeme 1/3 čokoládového krému. Prikryjeme druhým
plátom korpusu, jemne pritlačíme, aby sa vrstvy spojili a postup opakujeme. Tretí plát pokvapkáme sirupom a zalejeme zvyšným čokoládovým krémom, ktorý rovnomerne rozotrieme. Takto pripravenú tortu dáme na celú noc do chladničky.
Čokoládové zdobenie
Čokoládu rozpustíme nad parou na miernom ohni. Stačí ju rozpustiť len do polovice (neprehriať nad 32 °C), zvyšnú nerozpustenú čokoládu ručne vymiešame dohladka už mimo ohňa (čokoládu temperujeme, aby bola pevná a lesklá). V tenkej vrstve ju natrieme na papier na pečenie. Chvíľu počkáme a vidličkou vytvoríme efekt drevenej kôry. Nakrájame na pásiky a necháme úplne stuhnúť. Potom ich prilepíme na boky torty. Na záver tortu môžeme dozdobiť cezmínou z marcipánu.