Konfitovaný králik so špenátom a zemiakovými šúľancami
Králik
- 1 celý králik
- 50 g morskej soli v mlynčeku Kania
- 6 vetvičiek čerstvého rozmarínu
- kôra z 1 citróna
- 2 hlávky cesnaku
- 10 guľôčok nového korenia Mikado
- 10 guľôčok celého čierneho korenia Mikado
- 3 bobkové listy Mikado
- 500 ml rastlinného oleja Promienna
- 500 ml olivového oleja Italiamo
Príloha
- 300 g zemiakov
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 100 g hrubej múky Belbake
- 2 stredne veľké cibule
- 2 lyžice masla
- hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 1 strúčik cesnaku
- 100 g čerstvého špenátu
Potrebujeme
- zapekaciu misu
- potravinovú fóliu
- pekáč s vekom
- sitko
- lis na zemiaky
- papierové utierky
Konfitovaný králik
Umytého králika naporciujeme na štvrtiny, vložíme do zapekacej misy a dôkladne osolíme väčším množstvom soli. Pridáme 3 vetvičky rozmarínu, citrónovú kôru, roztlačené strúčiky z 1 hlávky cesnaku, 5 guľôčok celého čierneho a 5 nového korenia. Pripraveného králika prekryjeme fóliou a necháme marinovať minimálne 3 – 4 hodiny v chladničke (ideálne aj celú noc).
Namarinované mäso opláchneme, aby nebolo príliš slané a preložíme do pekáča. Králika znovu ochutíme – pridáme 3 vetvičky rozmarínu, 5 guľôčok celého čierneho a 5 guľôčok nového korenia, bobkové listy a celé strúčiky z 1 hlávky cesnaku. Zalejeme rastlinným aj olivovým olejom, prikryjeme vekom a vložíme do rúry vyhriatej na 130 °C na 2 – 3 hodiny (podľa veľkosti králika).
Zemiakové šúľance
Ošúpané zemiaky uvaríme v osolenej vode domäkka. Scedíme, prepasírujeme do misky a osolíme. Pridáme vajce a žĺtok. Zamiešame, podľa potreby prisypeme hrubú múku a vypracujeme vláčne cesto. Vytvarujeme ho do tvaru valca a odkrajujeme z neho malé kúsky, ktoré ušúľame do tvaru väčších šúľancov. Šúľance varíme vo vriacej vode 3 – 4 minúty.
Jednu cibuľu nakrájame nadrobno a na troche masla opražíme na panvici dozlatista.
Uvarené a scedené šúľance preložíme k orestovanej cibuli, krátko spolu osmažíme a na záver pridáme najemno nasekanú petržlenovú vňať.
Restovaný špenát
Druhú cibuľu nakrájame najemno a osmažíme na rozpálenej panvici na troche masla dozlatista. Pridáme 1 strúčik cesnaku nakrájaný na plátky. Krátko orestujeme a pridáme listy špenátu. Osolíme, okoreníme a krátko restujeme, aby sa špenát trochu sparil. Potom ho osušíme na papierových utierkach.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme orestovaný špenát a zemiakové šúľance. Do stredu taniera naložíme konfitovaného králika.