Kôprová omáčka s falošnou sviečkovou
Suroviny
- 3 l vody
- 80 g zeleru
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- 2 cibule
- 5 guľôčok nového korenia Kania
- 3 bobkové listy Kania
- 10 guľôčok čierne korenia Kania
- 1 kg falošnej hovädzej sviečkovej (hovädzie okrúhle plece)
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 400 g zemiakov
- 100 g varenej pohánky Campo Largo
- 100 g masla Pilos
- 30 g hladkej múky Belbake
- 1 lyžica bravčovej masti Pikok
- 100 ml mlieka Pilos (3,5 %)
- 2 lyžice kryštálového cukru Belbake
- ocot
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 1 hrsť čerstvého kôpru
- 4 vajcia
Potrebujeme
kuchynský špagát, kovové sitko, pučidlo na zemiaky
POSTUP
Do hrnca nalejeme vodu, pridáme očistenú koreňovú zeleninu (zeler, mrkvu, petržlen a jednu cibuľu), nové korenie, bobkové listy a celé čierne korenie. Privedieme k varu. Mäso zviažeme špagátom, osolíme, okoreníme a vložíme do vriacej vody s korením a zeleninou. Varíme domäkka asi hodinu a pol. Varené mäso odložíme na bok a vývar precedíme.
Medzitým uvaríme zemiaky a pohánku.
V panvici roztopíme maslo, pridáme hladkú múku a necháme speniť. Zápražku necháme vychladnúť. Zvyšnú jednu cibuľu nakrájame nadrobno a na lyžici masti orestujeme dosklovita.
Uvarené zemiaky popučíme, pridáme ešte teplú cibuľu, uvarenú pohánku, mlieko, soľ a korenie.
Studenú zápražku zalejeme 100 ml vriaceho vývaru, dôkladne rozmiešame do zhustnutia, pridáme ešte asi 400 ml vývaru, cukor, trochu octu a prevaríme 15 – 20 minút.
Prevarenú omáčku zjemníme smotanou, môžeme pridať lyžicu masla a dochutíme nasekaným kôprom a podľa potreby soľou, cukrom a octom.
Servírovanie
Falošnú sviečkovú servírujeme nakrájanú na plátky spolu s pučenými zemiakmi s pohánkou, vajíčkom pripraveným na spôsob Benedikt a porciou kôprovej omáčky. Dozdobíme vetvičkami čerstvého kôpru.
Tip: Ako pripraviť vajcia na spôsob Benedikt sa dozviete tu.