Konfitovaná hus so slaninovými knedľami
- 1 mladá hus
- 100 g soli Belbake
- 100 g zázvoru
- 1 hlávka cesnaku
- 2 l rastlinného oleja Promienna
- 100 g anglickej slaniny Pikok
- 2 menšie cibule
- 6 rožkov
- 2 vajcia
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 100 ml mlieka Pilos
- čerstvá petržlenová vňať
- 100 g hrubej múky Belbake
Potrebujeme
- kuchynské nožnice
- pekáč s vyšším okrajom
- alobal
Konfitovaná hus
Umytú a osušenú hus naporciujeme. Krídla, odrezky a chrbtovú kosť môžeme použiť na prípravu vývaru. Naporciovanú hus preložíme do pekáča a zo všetkých strán dôkladne osolíme. Pridáme ošúpaný zázvor nakrájaný na väčšie kúsky a priečne rozkrojenú neošúpanú hlávku cesnaku. Hus necháme marinovať v chladničke 12 hodín.
Časti husi, kúsky zázvoru a cesnak potom dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou a osušíme. Vrátime späť do pekáča a zalejeme olejom tak, aby boli časti husi celé ponorené v oleji. Pekáč prikryjeme alobalom a pečieme vo vyhriatej rúre na 110 °C asi 5 – 6 hodín.
Ešte horúce konfitované časti husi preložíme z pekáča na plech, odstránime kosti a dáme zapiecť pod gril na 15 – 20 minút do rúry predhriatej na 250 °C.
Slaninové knedle
Na panvicu pridáme slaninu nakrájanú na kocky. Po chvíli pridáme 1 najemno nasekanú cibuľu a spolu restujeme dozlatista. Rožky nakrájame na kocky, preložíme do misky, pridáme vajce, soľ, korenie a mlieko. Všetko spolu premiešame. Primiešame najemno nasekanú petržlenovú vňať a orestovanú slaninu s cibuľkou. Prisypeme múku a dôkladne premiešame. Cesto necháme chvíľu odpočívať. Potom rukami tvarujeme guľaté knedle (veľké asi ako tenisová loptička), ktoré varíme v osolenej vriacej vode. Po 10 minútach knedle otočíme a varíme ešte približne 5 minút. Medzitým si v panvici rozohrejeme trošku oleja, v ktorom sa konfitovala hus, a opražíme na ňom druhú cibuľu nasekanú nadrobno. Uvarené knedle preložíme do panvice s orestovanou cibuľkou, v ktorej ich obalíme.
Servírovanie
Na plytký tanier naservírujeme porciu konfitovanej husi s 2 dvoma slaninovými knedľami. Celé jedlo pokvapkáme výpekom s orestovanou cibuľkou.