Krehký citrónovo-makový koláč
Suroviny
Krehký základ
- 165 g hladkej múky Belbake
- 150 g polohrubej múky Belbake
- 150 g práškového cukru Belbake
- 250 g masla Pilos
- ½ lyžičky kypriaceho prášku do pečiva Belbake
- 1 lyžica citrónovej kôry
Citrónovo-maková plnka
- 150 g práškového cukru Belbake
- 70 ml citrónovej šťavy
- 1,5 balíka Zlatého klasu
- 1 lyžica hladkej múky Belbake
- 600 ml vody
- 100 g mletého maku Belbake
Potrebujeme
plech s rozmermi 20 × 24 cm, metličku, sitko
POSTUP
Krehký základ
Všetky ingrediencie spolu zmiešame a vypracujeme z nich pevné cesto, ktoré prstami rovnomerne utlačíme na plech. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 – 25 minút.
Citrónovo-maková plnka
Cukor, citrónovú šťavu, Zlatý klas, múku a vodu spolu zmiešame. Vylejeme do hrnca a varíme na miernom ohni do zhustnutia. Potom krém cez sitko precedíme a primiešame mak. Hotový ho vylejeme na upečený základ a necháme úplne vychladnúť.