Škoricový trhací chlebík
- 200 ml mlieka Pilos
- 20 g droždia
- 400 g hladkej múky
- 2 lyžice kryštálového cukru Belbake
- 100 g zmäknutého masla
- 2 žĺtky
- 1 škoricový cukor
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 1 vanilínový cukor
Potrebujeme
- mixér s miesiacimi metličkami
- valček
- formu na pečenie s rozmermi 27 x 10 x 7 cm
Postup
Z vlažného mlieka, vanilínového cukru a droždia si pripravíme kvások.
Z múky, kryštálového cukru, polovice zmäknutého masla, žĺtkov a pripraveného kvásku mixérom vypracujeme vláčne cesto.
Správne vymiesené cesto sa odliepa od stien misky. Cesto prikryjeme čistou utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť približne 20 minút. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou asi 1 cm, potrieme ho zvyšným maslom a posypeme škoricovým cukrom. Cesto preložíme tak, aby sme dostali pás široký 10 cm a nakrájame ho na štvorce. Do formy vytretej olejom ukladáme štvorce vertikálne rozrezanou stranou hore. Takto pripravený koláč necháme ešte asi 15 minút podkysnúť na teplom mieste.
Medzitým si pripravíme polevu zmiešaním smotany a vanilínového cukru. Polovicu polevy nalejeme na koláč tesne pred pečením. Druhou polovicou polevy polejeme koláč 10 minút pred dopečením. Pečieme ho pri teplote 180 °C približne 35 minút.