Jahňacie stehno na víne
Suroviny
- 1,3 kg jahňacieho stehna
- 6 strúčikov cesnaku
- 100 g údenej slaniny v celku Pikok
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- čerstvý rozmarín
- olivový olej Primadonna
- 2 cibule
- 300 ml bieleho suchého vína
- 2 zväzky mrkvy s vňaťou
- 1 zväzok petržlenu s vňaťou
- 2 fenikle
- 1 malý kaleráb
- 1 zväzok zelenej špargle
Bylinková salsa
- 4 vajcia
- 1 hrsť čerstvej mäty
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- šťava z ½ citróna
Potrebujeme
veľkú zapekaciu misu alebo plech, škrabku
POSTUP
Do umytého a osušeného mäsa urobíme tenkým nožom niekoľko otvorov, do ktorých vložíme na polovice prekrojené strúčiky cesnaku a slaninu nakrájanú na menšie kúsky. Našpikované stehno preložíme do zapekacej misy alebo na plech, osolíme, okoreníme, posypeme nasekaným rozmarínom a pokvapkáme olejom. Okolo mäsa poukladáme na väčšie kusy nakrájané cibule a podlejeme asi 200 ml bieleho vína. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 2 hodiny. Počas pečenie polievame výpekom.
Medzitým očistenú koreňovú zeleninu (mrkvy, petržleny) prekrojíme pozdĺžne na polovice alebo štvrtiny. Z feniklov odrežeme spodnú drevnatú časť a tiež vrchnú časť s vňaťou.
Tip: Podľa potreby odstránime aj vonkajšie listy a vňať odložíme na neskôr.
Fenikle nakrájame na rezance a očistený kaleráb na hranolčeky. Špargle očistíme škrabkou do 2/3 dĺžky (hlavičky nešúpeme) a prekrojíme na polovice. Zeleninu zmiešame v miske, osolíme, okoreníme, polejeme olejom a rukami premasírujeme, aby bola rovnomerne ochutená.
Približne polhodinu pred dopečením, mäso vyberieme z rúry, okolo poukladáme zeleninu, podlejeme zvyšným vínom a pokračujeme v pečení.
Bylinková salsa
Vajcia uvaríme na tvrdo. Žĺtky vyberieme a nastrúhame najemno. Pridáme nadrobno nasekané bylinky, feniklovú vňať, soľ, korenie a väčšie množstvo oleja tak, aby vznikla hustá kaša. Dochutíme citrónovou šťavou.
Servírovanie
Jahňacie stehno podávame s upečenou zeleninou a preliate výpekom. Salsu servírujeme v samostatnej miske.