Kurča na tmavom pive a zelenine
- 1 celé kurča
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Biotrend
- čerstvý rozmarín
- 500 ml tmavého piva
- 3 mrkvy
- 1 cibuľa
- 250 g šampiňónov
- 3 olúpané paradajky
- 2 menšie zelery
- 60 g masla
- čerstvá petržlenová vňať
Potrebujeme
- plech alebo väčšiu zapekaciu misu
Postup
Z umytého a osušeného kurčaťa odstránime chrbtovú kosť. Kurča položíme na plech kožou hore. Osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Posypeme nasekaným rozmarínom a podlejeme asi 250 ml tmavého piva. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C asi 15 minút. Medzitým si nakrájame očistenú zeleninu - mrkvu na hranolčeky, cibuľu na osminky, ktoré rozoberieme na lupienky, šampiňóny na polovice, olúpané paradajky na mesiačiky a zeler na väčšie kúsky. Zeleninu preložíme do misky, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a posypeme nasekaným čerstvým rozmarínom. Dôkladne premiešame a zeleninu so šampiňónmi rozprestrieme na plech k predpečenému kurčaťu. Na kurča poukladáme plátky masla a podlejeme ho tmavým pivom. Pečieme ďalej pri 200 °C približne 45 – 50 minút. Počas pečenia polievame kurča aj zeleninu pivom.
Servírovanie
Kurča servírujeme posypané natrhanou petržlenovou vňaťou.
Tip
Trik, ako ošúpať paradajky, nájdete na kuchynalidla.sk v kategórii Triky.