Kysnuté koláče s marhuľami
Kysnuté cesto
- 400 g polohrubej múky Belbake
- 100 g hladkej múky Belbake
- 110 ml vody
- 50 ml mlieka
- 110 g vajíčok
- 42 g čerstvého droždia
- 50 g kryštálového cukru Belbake
- 5 g soli Belbake
- 150 g masla Pilos
Tvarohová náplň
- 500 g hrudkovitého tvarohu Pilos
- 2 žĺtky
- 50 g práškového cukru Belbake
- 1 vanilkový cukor Belbake
Ešte budeme potrebovať
- 15 marhúľ (čerstvé alebo kompótové)
- 1 vajíčko
POSTUP
POTREBUJEME
- robot s nadstavcom lopatka
- potravinársku fóliu
- valček
- okrúhlu formu na vykrajovanie s priemerom 8 cm
- veľký plech
- papier na pečenie
- štetec na potieranie
Čas kysnutia: ideálne cez noc
Kysnuté cesto
V robote s hákovým nadstavcom miesime obidve múky, vodu, mlieko, vajíčka a rozdrobené droždie asi 5 minút. Potom primiešame cukor a soľ. Nakoniec za stáleho miesenia pridávame zmäknuté maslo. Vymiesime hladké cesto, ktoré sa odliepa od okrajov misky.
Tip: Suroviny pridávame izbovej teploty. Ak je cesto príliš riedke alebo husté, môžeme po trochách pridať múku alebo mlieko.
Cesto pomúčenými rukami premiesime, našponujeme, vrátime naspäť do misky, prikryjeme fóliou a necháme ideálne cez noc kysnúť v chladničke.
Tvarohová náplň
Všetky suroviny spolu zmiešame.
Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Pomocou formy alebo pohára vykrojíme kruhy. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a ešte 20 minút necháme podkysnúť. Pomocou pomúčeného dna pohára v strede každého kruhu urobíme priehlbinu. Do priehlbiny navrstvíme tvarohovú náplň a na ňu uložíme polovicu marhule. Okraje koláčov potrieme vajíčkom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút.