Losos údený teplým dymom s horčicovou omáčkou
- 400 g čerstvého lososa
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 lyžice hrubozrnnej horčice Duc de Coeur
- 2 lyžice dijonskej horčice Duc de Coeur
- 1 hrsť čerstvého kôpru
- rastlinný olej Promienna
- 2 bagety s bylinkovým maslom Devito
- 2 lyžice medu Marlene
- pár kvapiek citrónovej šťavy
- 200 g listového šalátu (rukola, poľníček, insalatina)
- 1 lyžica balsamica Acentino
- 1 lyžica olivového oleja Primadonna
Potrebujeme
- alobal
- triesky tvrdého dreva
- kotlíkový gril s poklopom
Postup
Údený losos
Umytého a očisteného lososa osolíme a okoreníme. V malej miske zmiešame lyžicu hrubozrnnej a lyžicu dijonskej horčice s polovicou najemno nasekaného kôpru. Pripravenou marinádou potrieme lososa a necháme 2 hodiny odstáť v chladničke.
Triesky tvrdého dreva namočíme do vody a necháme odležať aspoň 1 hodinu. Potom ich vyberieme a poukladáme na rozžhavené uhlíky v grile, aby sme získali dym na údenie lososa. Na chladnejšiu časť roštu dáme kus alobalu, ktorý pokvapkáme rastlinným olejom a položíme naň marinovaného lososa. Gril priklopíme poklopom a lososa necháme údiť asi 10 až 15 minút.
Bagety
Bagety s bylinkovým maslom zabalíme do alobalu a grilujeme spolu s lososom asi 8 až 10 minút dochrumkava.
Omáčka
V malej miske zmiešame lyžicu hrubozrnnej horčice a lyžicu dijónskej horčice spolu s medom. Ochutíme niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy, soľou a mletým čiernym korením. Nakoniec pridáme aj zvyšný najemno nasekaný kôpor a postupne zašľaháme 2 lyžice rastlinného oleja.
Šalát
Listový šalát umyjeme, osušíme a ochutíme balsamicom, olivovým olejom, soľou a mletým čiernym korením.
Servírovanie
Lososa podávame bez kože s horčicovou omáčkou, chrumkavou bagetou a bylinkovým maslom.