Lososový šalát s mangom
- 600 g čerstvého lososa
- 4 šalotky
- rastlinný olej Promienna
- 5 štipľavých papričiek
- 50 g trstinového cukru Belbake
- 3 lyžice rybej omáčky
- 100 ml limetkovej šťavy
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 1 červená cibuľa
- 1 mango
- čerstvá mäta
Postup
POTREBUJEME
- papierové utierky
- mixér
- panvica s pokrievkou
Smažená šalotka
3 šalotky nakrájame na pásiky a postupne ich vkladáme do väčšieho množstva horúceho oleja. Smažíme pri nízkej teplote dozlatista. Potom ju vyberieme na kuchynské utierky a zbavíme prebytočného tuku.
Dresing
Zo štipľavých papričiek odstránime semienka (ak máte radi pikantné jedlá, nemusíte ich odstraňovať). Preložíme ich do mixéra, pridáme trstinový cukor, rybiu omáčku a rozmixujeme. Prilejeme limetkovú šťavu a ešte raz zmixujeme. Omáčku prelejeme do misky a podľa potreby dochutíme.
Pošírovaný losos
Do panvice s horúcou vodou pridáme na rezance nakrájanú šalotku, osolíme a privedieme tesne pod bod varu (90 °C). Potom do nej vložíme lososa a necháme ho prehriať (vo vnútri by mal zostať takmer surový). Lososa vyberieme z pošírovacej zmesi a rozoberieme na malé kúsky.
Šalát
Červenú cibuľu nakrájame na rezance a mango na malé kocky. Zmiešame ich spolu s kúskami lososa a prelejeme dresingom. Pridáme lístky mäty a dôkladne premiešame.
Servírovanie
Šalát pokvapkáme zvyšným dresingom aj na tanieri a dozdobíme smaženou šalotkou a lístkami mäty.