Maková torta bez múky
Sirup
- 100 g kryštálového cukru Belbake
- 80 ml vody
- šťava z 1 citróna (asi 20 ml)
- kôra z 1 citróna
Korpus
- 8 vajíčok
- 150 g práškového cukru Belbake
- 160 g mletého maku Gardis
- 50 g nastrúhaného jablka
- štipka soli Belbake
Krém
- 400 g bielej čokolády Fin Carré
- 500 g tvarohu Pilos
- 250 g mascarpone Lovilio
- 80 g medu Confeira
- šťava a kôra z 2 citrónov
Poleva
- 60 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 150 g bielej čokolády Fin Carré
- 30 g celého maku Gardis
Zdobenie
- 2 citróny
- 250 ml vody
- 150 g kryštálového cukru Belbake
Postup
POTREBUJEME
- kastról
- šľahací mixér
- silikónovú stierku
- strúhadlo
- 3 formy s priemerom 18 cm
- papier na pečenie
- ohňovzdornú misku
- cukrárske vrecko
Sirup
Všetky suroviny dáme do kastróla a varíme, kým zmes začne vrieť a rozpustí sa všetok cukor. Uvarený sirup necháme vychladnúť.
Korpus
Žĺtky s práškovým cukrom vyšľaháme do svetlej a nadýchanej peny. Do žĺtkovej zmesi pomocou silikónovej stierky opatrne vmiešame mletý mak. Pridáme najemno nastrúhané jablko. Na záver stierkou zľahka primiešame tuhý sneh z bielkov so štipkou soli, aby cesto nestratilo objem. Cesto rozdelíme na 3 časti a naplníme ho do 3 foriem vystlatých papierom na pečenie. Pečieme približne 10 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Upečené korpusy necháme vychladnúť.
TIP: Ak nemáme 3 formy, môžeme korpus piecť na etapy.
Krém
Vo vodnom kúpeli rozpustíme nasekanú čokoládu. Mascarpone vyšľaháme spolu s tvarohom. Pridáme med, citrónovú šťavu a najemno nastrúhanú citrónovú kôru. Dávame pozor, aby sme strúhali len žltú časť, biela je horká. Prilejeme vlažnú rozpustenú čokoládu a zašľaháme.
TIP: Čokoláda musí byť vlažná, aby sa spojila s ostatnými ingredienciami do hladkého krému. Studená čokoláda, aj keď tekutá, by vytvorila v kréme nechcený stracciatella efekt a horúca by zase rozpustila ostatné ingrediencie.
Každý korpus potrieme pripraveným sirupom a krémom (trochu krému si odložíme na dozdobenie) a uložíme na seba. Na záver jemne natrieme krémom aj boky torty. Tortu dáme zachladiť do chladničky.
Kandizovaný citrón
Citrón umyjeme a nakrájame na kolieska. Vložíme ho do kastróla, zalejeme vodou a necháme prevrieť. Postup opakujeme podľa potreby.
TIP: Ak chceme mať kandizovaný citrón úplne bez charakteristickej horkosti, proces obvarenia opakujeme asi 5-krát. Vždy s čistou vodou.
Do posledného varenia pridáme okrem vody aj cukor. Citrón povaríme v sirupe 30 minút. Potom ho odstavíme a necháme postáť v sirupe aspoň hodinu. Zo studeného sirupu vyberieme kolieska citróna a rovnomerne ich rozložíme na papier na pečenie. Necháme uschnúť do druhého dňa.
Poleva
Šľahačku zohrejeme (nesmie vrieť) a nalejeme ju na čokoládu nasekanú na kúsky. Po chvíľke vymiešame hladkú polevu. Naplníme ju do cukrárskeho vrecka a odstrihneme tenkú špičku. Polevu nanášame na hranu torty vlnovkovým pohybom, aby sme vytvorili efekt stekajúcej čokolády. Zvyšnú polevu nanesieme na vrch torty a uhladíme.
Zdobenie
Ešte nestuhnutú polevu ozdobne posypeme celým makom a dozdobíme zvyšným krémom a kandizovaným citrónom.