32
10
Maková torta bez múky

Maková torta bez múky

1 h 30 m
8 porcií

Sirup

  • 100 g kryštálového cukru Castello
  • 80 ml vody
  • šťava z 1 citróna (asi 20 ml)
  • kôra z 1 citróna

Korpus

  • 8 vajíčok
  • 150 g práškového cukru Castello
  • 160 g mletého maku Gardis
  • 50 g nastrúhaného jablka
  • štipka soli Castello

Krém

  • 400 g bielej čokolády Fin Carré
  • 500 g tvarohu Pilos
  • 250 g mascarpone Lovilio
  • 80 g medu Confeira
  • šťava a kôra z 2 citrónov

Poleva

  • 60 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
  • 150 g bielej čokolády Fin Carré
  • 30 g celého maku Gardis

Zdobenie

  • 2 citróny
  • 250 ml vody
  • 150 g kryštálového cukru Castello

Postup

POTREBUJEME

  • kastról
  • šľahací mixér
  • silikónovú stierku
  • strúhadlo
  • 3 formy s priemerom 18 cm
  • papier na pečenie
  • ohňovzdornú misku
  • cukrárske vrecko

Sirup

Všetky suroviny dáme do kastróla a varíme, kým zmes začne vrieť a rozpustí sa všetok cukor. Uvarený sirup necháme vychladnúť.

Korpus

Žĺtky s práškovým cukrom vyšľaháme do svetlej a nadýchanej peny. Do žĺtkovej zmesi pomocou silikónovej stierky opatrne vmiešame mletý mak. Pridáme najemno nastrúhané jablko. Na záver stierkou zľahka primiešame tuhý sneh z bielkov so štipkou soli, aby cesto nestratilo objem. Cesto rozdelíme na 3 časti a naplníme ho do 3 foriem vystlatých papierom na pečenie. Pečieme približne 10 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Upečené korpusy necháme vychladnúť.

TIP: Ak nemáme 3 formy, môžeme korpus piecť na etapy.

Krém

Vo vodnom kúpeli rozpustíme nasekanú čokoládu. Mascarpone vyšľaháme spolu s tvarohom. Pridáme med, citrónovú šťavu a najemno nastrúhanú citrónovú kôru. Dávame pozor, aby sme strúhali len žltú časť, biela je horká. Prilejeme vlažnú rozpustenú čokoládu a zašľaháme.

TIP: Čokoláda musí byť vlažná, aby sa spojila s ostatnými ingredienciami do hladkého krému. Studená čokoláda, aj keď tekutá, by vytvorila v kréme nechcený stracciatella efekt a horúca by zase rozpustila ostatné ingrediencie.

Každý korpus potrieme pripraveným sirupom a krémom (trochu krému si odložíme na dozdobenie) a uložíme na seba. Na záver jemne natrieme krémom aj boky torty. Tortu dáme zachladiť do chladničky.

Kandizovaný citrón

Citrón umyjeme a nakrájame na kolieska. Vložíme ho do kastróla, zalejeme vodou a necháme prevrieť. Postup opakujeme podľa potreby.

TIP: Ak chceme mať kandizovaný citrón úplne bez charakteristickej horkosti, proces obvarenia opakujeme asi 5-krát. Vždy s čistou vodou.

Do posledného varenia pridáme okrem vody aj cukor. Citrón povaríme v sirupe 30 minút. Potom ho odstavíme a necháme postáť v sirupe aspoň hodinu. Zo studeného sirupu vyberieme kolieska citróna a rovnomerne ich rozložíme na papier na pečenie. Necháme uschnúť do druhého dňa.

Poleva

Šľahačku zohrejeme (nesmie vrieť) a nalejeme ju na čokoládu nasekanú na kúsky. Po chvíľke vymiešame hladkú polevu. Naplníme ju do cukrárskeho vrecka a odstrihneme tenkú špičku. Polevu nanášame na hranu torty vlnovkovým pohybom, aby sme vytvorili efekt stekajúcej čokolády. Zvyšnú polevu nanesieme na vrch torty a uhladíme.

Zdobenie

Ešte nestuhnutú polevu ozdobne posypeme celým makom a dozdobíme zvyšným krémom a kandizovaným citrónom.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    25. november 2019, 20:11

    Neviete mi niekto tieto suroviny "prerátať" na pekáč a nie tortovú formu? Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    29. október 2019, 19:20

    Skvelý recept. Tortička je výborná šťavnatá. Makový korpus s krémom a polevou ...vyborná kombinácia. Recept dodržaný do bodky.

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    05. január 2018, 13:32

    výborna torta, urobili sme iba dva korpusy z 3/4 davky a vynechali sme polevu, kandenzovaný citron, potreli iba plnkou -kremom a posypali makom a torta bola svieza, vynikajuca (s polevou by bola asi príliz sladka)

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    27. august 2017, 12:58

    Ja ju tiez nemusim.... Tak ako som rada pozerala recepty lidla teraz to nerobimmm....

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    27. august 2017, 12:50

    Adriane nesiaha ani po clenky... Ked som videla ako kydla tie (nie najlepsie vyslahane bielka) do maku 😰 katastrofa Adriana pekne po troske zaslahavala sneh, radost pozerat... Ale toto nieee. Recepty su hrozne, sposob pripravy ako aj ona....

    Odpovedať
Zobraziť viac komentárov


Máš všetko čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nájdeš na www.lidl-shop.sk

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info