Mandarínkové soufflé
Soufflé
- kôra z 3 mandarínok
- 250 g mandarínkových segmentov (z asi 5 veľkých mandarínok)
- 180 g kryštálového cukru Belbake
- 125 ml mandarínkovej šťavy (z asi 3 mandarínok)
- 4 vajíčka
- 20 g Zlatého klasu
- 30 ml karpatského brandy
Ešte budeme potrebovať
- kokosový olej Vita D´or na vymazanie formičiek
- kryštálový cukor Belbake na vysypanie formičiek
- práškový cukor Belbake na posypanie
Na ozdobenie
- 3 mandarínky
- 100 g trstinového cukru Belbake
POSTUP
POTREBUJEME
- strúhadlo
- odšťavovač na citrusy
- mixér na smoothie
- metličku na šľahanie
- potravinovú fóliu
- šľahací mixér
- formičky na soufflé
- flambovaciu pištoľ
- sitko
Kôru z 3 mandarínok a segmenty z 5 mandarínok rozmixujeme najemno spolu s 80 g cukru a šťavou. Zmes dáme zovrieť. Medzitým vymiešame žĺtky so škrobom. Do žĺtkovej zmesi prilejeme trochu horúcej mandarínkovej, aby sa vyrovnali teploty. Potom žĺtkovú zmes vlejeme do mandarínkovej zmesi a uvaríme hustý puding. Prelejeme ho do misky, povrch prikryjeme fóliou, aby sa nevytvorila koža, a necháme vychladnúť.
Vychladnutý puding rozmiešame dohladka a pridáme brandy. V robote začneme šľahať bielky. Keď sa vytvorí pena, pridávame postupne zvyšný cukor a vyšľaháme polotuhý sneh. Opatrne ho zmiešame s pudingom. Formičky na soufflé vymažeme olejom a vysypeme cukrom. Naplníme ich cestom, zarovnáme a prstom prejdeme po okraji formy, aby sa soufflé „nadvihlo“. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 minút.
Kým sa soufflé pečie, nakrájame 3 mandarínky na plátky, rozložíme ich na plech, posypeme trstinovým cukrom a opálime flambovacou pištoľou, aby cukor skaramelizoval.
Servírovanie
Upečené soufflé ihneď podávame posypané práškovým cukrom a dozdobené karamelizovanými plátkami mandarínok.