Maxi cheeseburger na spôsob mäsovej torty
Suroviny
Maxi žemľa
- 17 g čerstvého droždia
- 35 g krupicového cukru Belbake
- 250 ml polotučného mlieka Pilos
- 250 g hladkej múky Belbake
- 250 g polohrubej múky Belbake
- 14 g soli Kania
- 65 g masla Pilos
- 1 vajce + na potretie
- sezamové semienka na posypanie
Maxi burger
- 200 g plátkov anglickej slaniny Dulano
- 6 vajec
- keramický mlynček s morskou soľou Kania
- keramický mlynček s korením Kania (4 druhy)
- 1500 g hovädzieho burgera
- 150 g syra cheddar Valley Spire
- 150 g majonézy Kania
- 100 g ľadového šalátu
- 300 g paradajok
- 100 g nivy Pilos
Potrebujeme
gril, veľkú obracačku, špáradlá, strúhadlo
POSTUP
Droždie zmiešame s trochou cukru a vlažného mlieka a na teplom mieste necháme odležať. Z múky, soli, zvyšku cukru, masla, 1 vajca, zvyšku mlieka a kvásku vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme utierkou alebo fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť, kým zdvojnásobí svoj objem. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú plochu, spracujeme rukami a vytvarujeme jeden veľký hladký bochník. Premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie, prekryjeme utierkou a opäť necháme kysnúť, kým zdvojnásobí svoj objem. Vykysnutý bochník potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme sezamom. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C cca 13 minút dozlatista. Po upečení necháme vychladnúť (cca 15 – 20 minút) a následne rozkrojíme. Pred plnením opečieme reznou stranou nadol.
Burger
V liatinovej panvici na rozpálenom rošte opečieme slaninu. Keď je chrumkavá, pridáme k nej vajcia, premiešame, osolíme, okoreníme a dôkladne prepečieme.
Medzitým jednotlivé placky mäsa osolíme, okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a v rozpálenom grile opečieme asi 3 minúty z každej strany. Na hotové mäso pred koncom položíme plátky syra a necháme zľahka zapiecť.
Polovice žemlí potrieme majonézou a na spodnú polovicu postupne vrstvíme listy ľadového šalátu, plátky paradajok, grilované mäso so syrom, nastrúhanú nivu a slaninovo-vajíčkovú omeletu. Priklopíme vrchnou časťou žemle a podávame.