Morčacie stehná so zeleninou
- 2 spodne morčacie stehna
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- morská soľ v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 2 mrkvy
- zeleru
- 4 zemiaky
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 bobkové listy Mikado
- čerstvý tymian
- 4 lyžice masla
- 1 lyžica hladkej muky Belbake
- 300 ml mlieka Pilos
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 50 g syra grana padano Lovilio
- 1 citrón
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate alebo pažítky
Potrebujeme
- sitko
- metličku na šľahanie
- strúhadlo
Postup
Varené morčacie stehná
Umyté a osušené morčacie stehna ochutíme čiernym korením, soľou a orestujeme v hrnci na troche rozpáleného olivového oleja zo všetkých strán dozlatista. Medzitým nakrájame mrkvy, zeler a zemiaky na približne rovnako veľké kúsky. Zeleninu pridáme k masu spolu s roztlačeným cesnakom a bobkovými listami. Podlejeme vodou tak, aby boli morčacie stehná zakryté. Ochutíme čerstvým tymianom, korením, soľou a varíme približne 1 – 1,5 hodiny domäkka. Uvarené morčacie stehna vyberieme na tanier a oberieme od kosti. Uvarenú zeleninu necháme odkvapkať na sitku a potom ju orestujeme na panvici, na ktorej sme rozohriali trochu olivového oleja a 2 lyžice masla.
Syrová omáčka
V menšom kastróliku rozohrejeme trochu olivového oleja a 2 lyžice masla. Pridáme hladkú múku a chvíľu restujeme. Podlejeme mliekom, smotanou, osolíme a okoreníme. Pridáme nastrúhaný syr grana padano a nastrúhanú kôru z jedného citróna. Omáčku varíme na miernom ohni za stáleho miešania približne 15 – 20 minút. Na zaver pridáme nasekanú petržlenovú vňať alebo pažítku.
Servírovanie
Do stredu plytkého taniera naservírujeme porciu otestovanej zeleniny, na ňu kúsky vareného morčacieho stehna. Na zaver prelejeme cele jedlo syrovou omáčkou a ozdobíme čerstvými bylinkami – petržlenovou vňaťou a tymianom.