Obrátené osie hniezda s karamelom a orechmi
Suroviny
Cesto
- 21 g droždia
- 40 g kryštálového cukru Belbake
- 250 g polohrubej múky Belbake
- 150 ml plnotučného mlieka Pilos
- kôra z ½ citróna
- 1 žĺtok
- 40 g masla Pilos
- ½ lyžičky soli Kania
Karamel
- 120 g kryštálového cukru Belbake
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 1 lyžička soli Kania
- 40 g masla Pilos
- 80 g pekanových orechov Alesto
Náplň
- 100 g zmäknutého masla Pilos
- 60 g trstinového cukru Belbake
- 80 g mletých pekanových orechov Alesto
- 2 lyžičky mletej škorice Kania
Potrebujeme
- robot s nadstavcom hák, okrúhlu zapekaciu misu, valček
POSTUP
Cesto
Droždie rozmiešame s vlažným mliekom, 20 g cukru a 20 g múky.
Kvások položíme na teplé miesto a necháme pár minút aktivovať.
Do robota s nadstavcom hák nasypeme 230 g múky, 20 g cukru, nastrúhanú kôru z umytého a osušeného citróna, pridáme kvások a žĺtok. Približne v polovici miesenia prihodíme maslo a prisypeme soľ. Miesime asi 10 minút, kým sa cesto začne odlepovať od stien misky.
Cesto prikryjeme utierkou a necháme ho na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu.
Karamel
Kým cesto kysne, pripravíme karamel.
V hrnci roztopíme kryštálový cukor a necháme ho skaramelizovať. Smotanu na šľahanie zohrejeme a postupne prilievame ku karamelu. Stiahneme z ohňa a pridáme soľ spolu s maslom.
Karamel nalejeme do zapekacej misky a na povrch poukladáme nasekané pekanové orechy.
Náplň
Cesto rozvaľkáme natenko do tvaru obdĺžnika. Potrieme ho zmäknutým maslom a posypeme trstinovým cukrom, mletými pekanovými orechmi a škoricou. Cesto opatrne zrolujeme a počas rolovania ho uťahujeme, aby sa netrhalo. Rolku nakrájame na slimáky.
Ukladáme ich vedľa seba do zapekacej misy na karamel.
Osie hniezda necháme pod utierkou podkysnúť približne 20 minút.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 – 30 minút.
Po upečení ich preklopíme ešte teplé, kým je karamel tekutý.