Sobíkovia, marokánky a čoko kolieska
Sobíkovia
- 250 g hladkej múky Belbake
 - 150 g práškového cukru Belbake
 - 1 vanilkový pudingový prášok
 - kôra z 1 citróna
 - 1 vajíčko
 - 200 g zmäknutého masla
 
Na ozdobu
- 1 lyžica práškového cukru Belbake
 - niekoľko kvapiek šťavy z citróna
 - čokoládové cukríky červenej farby Mister Choc
 - roztopenú čokoládu na varenie Fin Carré (52 % kakaa)
 
Marokánky
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
 - 3 lyžice kryštálového cukru Belbake
 - 4 lyžice hladkej múky Belbake
 - 100 g vlašských orechov Alesto Fine
 - 100 g sušeného ovocia (marhule a brusnice)
 
Čoko kolieska
- 200 g čokolády na varenie Fin Carré (52 % kakaa)
 - 4 sušené marhule
 - 2 lyžice sušených brusníc Alesto
 - 1/2 hrnčeka nasekaných vlašských orechov Alesto Fine
 - 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu
 
Sobíkovia
Počet porcií: 18 - 24 kusov
Čas prípravy: 45 minút
Potrebujeme
- strúhadlo
 - papier na pečenie
 
Postup
V miske zmiešame múku, cukor, vanilkový puding a kôru z citróna. Primiešame 1 vajíčko a zmäknuté maslo. Ručne vymiesime tuhšie cesto. Z cesta odoberieme kúsky vo veľkosti vlašských orechov a vytvarujeme z nich guľôčky, ktoré poukladáme ďalej od seba na plech vystlaný papierom na pečenie. Všetky guľôčky stlačíme a vytvarujeme z nich kolieska s priemerom 6 – 7 cm. Aby sa cesto nelepilo na ruky, môžeme si ich namáčať do misky s vodou. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 15 minút. Po upečení necháme kolieska vychladnúť.
Práškový cukor a niekoľko kvapiek citrónovej šťavy zmiešame v miske. Vznikne nám „lepidlo“, ktorým budeme+ na kolieska „naliepať“ cukríky.
Vychladnuté kolieska ozdobíme ako sobíkov – roztopenou čokoládou nakreslíme parôžky a oči. Červený cukrík „prilepíme“ pripraveným „lepidlom“ ako červený nos sobíka.
Marokánky
Počet porcií: 30 kusov
Čas prípravy: 35 minút
Potrebujeme
- metličku na šľahanie
 - papier na pečenie
 
Postup
V miske vo vodnom kúpeli dôkladne zmiešame smotanu, cukor a múku. Za stáleho miešania varíme, kým zmes nezačne hustnúť. Misku zložíme z parného kúpeľa a zmes necháme vychladnúť.
Do vychladnutej zmesi primiešame nasekané orechy a sušené ovocie. Na plech vystlaný papierom na pečenie lyžicou naložíme kôpky cesta a vytvarujeme do tvaru koliesok. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 12 minút, kým okraje koliesok nezačnú hnednúť.
Po upečení kolieska nožom opatrne odlepíme z papiera na pečenie a necháme vychladnúť.
Čoko kolieska
Počet porcií: 30 kusov
Čas prípravy: 30 minút
Potrebujeme
- silikónovú podložku s kolieskami
 
Postup
Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a necháme ju mierne vychladnúť. Marhule nakrájame na tenké pásiky a brusnice rozkrojíme na polovice.
Silikónovú podložku dáme poriadne zachladiť do mrazničky. Potom na ňu lyžicou nanesieme čokoládu do tvaru koliesok. Všetky kolieska ozdobíme marhuľami, brusnicami, orechami a strúhaným kokosom. Potom dáme silikónovú formu s čokoládovými kolieskami stuhnúť do mrazničky.
                





 Adriana Poláková