Sobíkovia, marokánky a čoko kolieska
Sobíkovia
- 250 g hladkej múky Belbake
- 150 g práškového cukru Belbake
- 1 vanilkový pudingový prášok
- kôra z 1 citróna
- 1 vajíčko
- 200 g zmäknutého masla
Na ozdobu
- 1 lyžica práškového cukru Belbake
- niekoľko kvapiek šťavy z citróna
- čokoládové cukríky červenej farby Mister Choc
- roztopenú čokoládu na varenie Fin Carré (52 % kakaa)
Marokánky
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 3 lyžice kryštálového cukru Belbake
- 4 lyžice hladkej múky Belbake
- 100 g vlašských orechov Alesto Fine
- 100 g sušeného ovocia (marhule a brusnice)
Čoko kolieska
- 200 g čokolády na varenie Fin Carré (52 % kakaa)
- 4 sušené marhule
- 2 lyžice sušených brusníc Alesto
- 1/2 hrnčeka nasekaných vlašských orechov Alesto Fine
- 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu
Sobíkovia
Počet porcií: 18 - 24 kusov
Čas prípravy: 45 minút
Potrebujeme
- strúhadlo
- papier na pečenie
Postup
V miske zmiešame múku, cukor, vanilkový puding a kôru z citróna. Primiešame 1 vajíčko a zmäknuté maslo. Ručne vymiesime tuhšie cesto. Z cesta odoberieme kúsky vo veľkosti vlašských orechov a vytvarujeme z nich guľôčky, ktoré poukladáme ďalej od seba na plech vystlaný papierom na pečenie. Všetky guľôčky stlačíme a vytvarujeme z nich kolieska s priemerom 6 – 7 cm. Aby sa cesto nelepilo na ruky, môžeme si ich namáčať do misky s vodou. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 15 minút. Po upečení necháme kolieska vychladnúť.
Práškový cukor a niekoľko kvapiek citrónovej šťavy zmiešame v miske. Vznikne nám „lepidlo“, ktorým budeme+ na kolieska „naliepať“ cukríky.
Vychladnuté kolieska ozdobíme ako sobíkov – roztopenou čokoládou nakreslíme parôžky a oči. Červený cukrík „prilepíme“ pripraveným „lepidlom“ ako červený nos sobíka.
Marokánky
Počet porcií: 30 kusov
Čas prípravy: 35 minút
Potrebujeme
- metličku na šľahanie
- papier na pečenie
Postup
V miske vo vodnom kúpeli dôkladne zmiešame smotanu, cukor a múku. Za stáleho miešania varíme, kým zmes nezačne hustnúť. Misku zložíme z parného kúpeľa a zmes necháme vychladnúť.
Do vychladnutej zmesi primiešame nasekané orechy a sušené ovocie. Na plech vystlaný papierom na pečenie lyžicou naložíme kôpky cesta a vytvarujeme do tvaru koliesok. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 12 minút, kým okraje koliesok nezačnú hnednúť.
Po upečení kolieska nožom opatrne odlepíme z papiera na pečenie a necháme vychladnúť.
Čoko kolieska
Počet porcií: 30 kusov
Čas prípravy: 30 minút
Potrebujeme
- silikónovú podložku s kolieskami
Postup
Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a necháme ju mierne vychladnúť. Marhule nakrájame na tenké pásiky a brusnice rozkrojíme na polovice.
Silikónovú podložku dáme poriadne zachladiť do mrazničky. Potom na ňu lyžicou nanesieme čokoládu do tvaru koliesok. Všetky kolieska ozdobíme marhuľami, brusnicami, orechami a strúhaným kokosom. Potom dáme silikónovú formu s čokoládovými kolieskami stuhnúť do mrazničky.