Orechový tart s medom a figami
Linecké cesto
- 130 g hladkej múky Belbake
- 65 g práškového cukru Belbake
- 65 g mletých mandlí Belbake
- ½ lyžičky soli Belbake
- kôra z 1 pomaranča
- 130 g studeného masla Pilos
- 2 žĺtky
Orechová plnka
- 110 g masla Pilos
- 90 g medu Confeira
- 2 vajíčka
- 30 ml tuzemáku Alliance
- 40 g mletých mandlí Belbake
- 60 g mletých vlašských orechov Alesto
- 20 g hladkej múky Belbake
- 20 g pudingového prášku
- ½ lyžičky soli Belbake
Jogurtový krém
- 250 g mascarpone Lovilio
- 200 g gréckeho smotanového jogurtu Eridanous (10 %)
- 40 g medu Confeira
- 1 vanilkový struk Belbake
Na ozdobenie
- 2 – 3 figy
- 40 g medu Confeira
Postup
POTREBUJEME
- sitko
- mixér s nadstavcom lopatka a metlička
- strúhadlo
- potravinovú fóliu
- obdĺžnikovú formu na tart (36x13x2,5 cm)
- cukrárske vrecko
Linecké cesto
Všetky suché ingrediencie preosejeme do misky, pridáme nastrúhanú kôru z pomaranča a studené maslo nakrájané na malé kocky. Vymiešame na mrveničku. Potom pridáme žĺtky a miešame, kým sa cesto spojí. Ak je cesto príliš suché, môžeme po lyžičkách pridávať studenú vodu. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme odstáť v chladničke aspoň 2 hodiny.
TIP: Ak linecké cesto pripravíme deň vopred a necháme ho cez noc stuhnúť v chladničke, bude sa s ním ľahšie pracovať.
Orechová plnka
Zmäknuté maslo vyšľaháme s medom do peny. Postupne zašľaháme vajíčka a prilejeme tuzemák. Suché ingrediencie zmiešame, naraz ich prisypeme k maslovej zmesi a zašľaháme. Orechovú plnku odložíme do chladničky.
Orechový tart
Odstáte linecké cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na obdĺžnik. Cestom vystelieme celé dno aj okraje formy. Prebytočné cesto zrežeme a popicháme vidličkou. Na cesto nalejeme orechovú plnku a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C dozlatista asi 35 – 45 minút.
Jogurtový krém
Mascarpone s jogurtom, medom a vanilkovými zrniečkami vyšľaháme na tuhší krém.
Servírovanie
Vychladnutý orechový tart nakrájame na trojuholníky a dozdobíme jogurtovým krémom a figami. Pred podávaním tart prelejeme medom.
TIP: Vyberáme sýto fialové plody so zahnutou stopkou, mäkké na dotyk. Tieto plody sú zrelé, vo vnútri budú sladké a šťavnaté.