Pavlišovský rezeň s knedľou a kapustou
Suroviny
Kapusta
- 1 lyžica bravčovej masti Pikok
- 50 g slaniny Dulano
- 1 cibuľa
- 400 g kyslej kapusty Chef Select
- 100 ml prosecca
- 100 g zemiakov
- 2 bobkové listy Kania
- 8 guľôčok celého čierneho korenia Kania
- 5 guľôčok nového korenia Kania
Rezeň
- 600 g bravčového stehna bez kosti v celku
- keramický mlynček s morskou soľou Kania
- keramický mlynček čiernym korením Kania
- hladká múka Belbake na obalovanie
- 2 vajcia
- strúhanka Belbake na obalovanie
- bravčová masť Pikok na vyprážanie
- škvarky na ozdobu
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Knedľa
- 300 ml čerstvého mlieka Pilos (3,5 % tuku)
- 10 g čerstvého droždia
- štipka krupicového cukru Belbake
- 200 g bieleho pečiva (najlepšie z predchádzajúceho dňa)
- 1 vajce
- 500 g hrubej múky Belbake
Potrebujeme
- potravinársku fóliu, tĺčik na mäso, kuchynské papierové utierky, niť, vrecko na korenie
POSTUP
Kapusta
V panvici rozohrejeme 1 lyžicu masti, orestujeme slaninu nakrájanú na pásiky spolu s cibuľou nasekanou najemno. Po chvíli pridáme kapustu, podlejeme proseccom, zahustíme najemno nastrúhanými surovými zemiakmi a ochutíme vreckom korenia (bobkové listy, nové korenie a čierne korenie). Pomaly dusíme domäkka a zahustíme zemiakmi.
Tip: Prosecco môžeme nahradiť bielym vínom.
Rezeň
Mäso nakrájame na 4 rezne, ktoré naklepeme, osolíme, okoreníme a obalíme v múke, rozšľahaných vajciach a nakoniec v strúhanke. Osmažíme dozlatista v panvici s rozohriatou masťou a necháme odkvapkať v papierovej utierke.
Knedľa
V zohriatom mlieku rozpustíme droždie a pridáme cukor.
Pečivo nakrájané na menšie kúsky dáme do misy, osolíme, prilejeme mlieko s droždím a zamiešame. Pridáme vajce a múku, vypracujeme cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.
Z vykysnutého cesta vyvaľkáme knedle, ktoré necháme ešte chvíľu podkysnúť. Následne ich dáme do vriacej osolenej vody a varíme podľa veľkosti knedlí 15 – 20 minút, v priebehu varenia raz otočíme. Po vytiahnutí z vody prepichneme vidličkou a nakrájame na plátky.
Servírovanie
Na tanier dáme knedľu, pridáme bohatú porciu kapusty a rezeň. Jedlo ozdobíme slaninovými škvarkami a petržlenovou vňaťou.