Pečená kačica s dusenou šošovicou
- 1 celá kačica
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- asi 200 ml vody na podliatie
- 1 veľká mrkva
- 1 veľký petržlen
- 1 menšia cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- olivový olej Primadonna
- 2 bobkové listy Mikado
- čerstvé bylinky (tymian, petržlenová vňať)
- 200 g šošovice Cornfarm
- 400 g krájaných lúpaných paradajok z konzervy Nostia Nostia
- asi 1 l zeleninového vývaru
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice bieleho vínneho octu Acentino
- 125 g rukoly
- 1 citrón
POTREBUJEME
- pekáč
- špagát
Pečená kačica
Kačicu deň vopred dôkladne nasolíme a necháme v chladničke odležať. Na druhý deň ju položíme na pekáč, okoreníme a podlejeme vodou. Pečieme pri teplote 160 °C asi 3 hodiny dochrumkava. Podľa potreby podlievame vodou. Upečenú kačicu rozporciujeme.
Dusená šošovica
Umytú a očistenú zeleninu (mrkvu, petržlen, cibuľu a cesnak) nakrájame na malé kocky. V rozpálenom hrnci na troche olivového oleja začneme restovať zeleninu. Pridáme bobkové listy, zväzok byliniek, ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Zeleninu asi 5 minút dusíme. Potom pridáme prepláchnutú šošovicu a paradajky z konzervy. Premiešame a podlejeme teplým vývarom. Varíme domäkka asi 20 minút (dávame pozor, aby sa šošovica nerozvarila). Podľa potreby podlievame vývarom tak, aby zmes nebola príliš riedka. Pred dokončením pridáme maslo a biely vínny ocot. Bobkové listy a zväzok byliniek vyberieme a pridáme asi 2 lyžice nadrobno nasekanej petržlenovej vňate. Zľahka premiešame.
Rukolový šalát
Umytú a osušenú rukolu zmiešame v miske s citrónovou šťavou, trochou olivového oleja, soľou a mletým čiernym korením.
SERVÍROVANIE
Pečenú kačicu podávame s dusenou šošovicou a ľahkým rukolovým šalátom.