Zemiakové strapačky s Paloučekom a nakladanou mrkvou
Suroviny
Nakladaná mrkva
- 200 ml vody
- 100 ml jablčného octu
- 100 g krupicového cukru Belbake
- 1 lyžička soli Kania
- 200 g mrkvy
Strapačky
- 300 g hrubej múky Belbake
- 200 g polohrubej múky Belbake
- keramický mlynček s morskou soľou Kania
- 3 vajcia
- 250 ml plnotučného mlieka Pilos
- 300 g zemiakov
- 200 g čerstvého syru Palouček Pilos
- keramický mlynček s korením Kania
- 200 g syra feta Milbona
- 2 lyžice čerstvej pažítky
Potrebujeme
sito na halušky, hrniec, panvicu, strúhadlo
Postup
Nakladaná mrkva
Vodu, ocot, cukor a soľ dôkladne premiešame, kým sa kryštáliky úplne rozpustia. Mrkvu očistíme, nakrájame na rezančeky a marinujeme v sladko-kyslom náleve.
Strapačky
Obe múky, soľ, vajcia, mlieko a najemno nastrúhané surové zemiaky spracujeme na cesto, ktoré necháme 15 – 20 minút odležať. Odležané cesto pretláčame sitom na halušky priamo do vriacej osolenej vody a varíme cca 2 – 3 minúty. Do hlbokej panvice dáme uvarené strapačky s trochou vody z varenia, pridáme Palouček a necháme rozpustiť. Ochutíme štipkou soli a čerstvo namletým čiernym korením.
Servírovanie
Strapačky servírujeme v hlbokom tanieri, posypeme fetou a nakrájanou pažítkou. Navrch uložíme vopred pripravenú sladko-kyslú mrkvu.