Pečená kačica s kapustou a špeclami
Kačica
- 1 kačica
- 1 cibuľa
- soľ Belbake
- celá rasca Mikado
- 250 ml svetlého piva Argus
Omáčka
- 1 väčšia cibuľa
- kačací výpek a masť (získame pri pečení)
- kosti z upečenej kačice (po vykostení)
- 1 lyžica hladkej múky Belbake
- 250 ml svetlého piva Argus
Špecle
- 300 g hrubej múky Belbake
- 3 vajíčka
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 100 g špenátového pretlaku Chira
Špecle s kapustou
- 1 cibuľa
- kačací výpek a masť (získame pri pečení)
- kačacie mäso obraté od kostí
- 150 g kyslej kapusty Lidl stánok
Viedenská cibuľka
- 1 cibuľa
- hladká múka Belbake na obalenie
- 1 lyžička sladkej mletej papriky Mikado
- rastlinný olej Promienna na smaženie
POSTUP
POTREBUJEME
- zapekaciu misu s pokrievkou
- sitko
- sitko na prípravu špeclí
- nožnice na porciovanie mäsa
Kačica
Kačicu naplníme cibuľou nakrájanou na mesiačiky, zo všetkých strán dôkladne osolíme (soľ môžeme do mäsa i vmasírovať) a posypeme rascou. Podlejeme pivom, prikryjeme pokrievkou a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 2 hodiny. Kačicu počas pečenia polievame výpekom. Po 1,5 hodine dáme dole pokrievku a dopečieme. Po upečení vyrežeme prsia a stehná (pred podávaním ich zapečieme dochrumkava v rúre na funkcii gril). Ostatné mäso oberieme a kosti nastriháme na menšie kúsky.
Omáčka
Na kačacej masti, ktorú sme získali po upečení kačice, orestujeme cibuľku nakrájanú na prúžky. Pridáme aj nastrihané kosti a cibuľu z pečenej kačice. Poprášime múkou a podlejeme pivom. Prilejeme aj výpek a varíme (1 hrnček výpeku si odložíme na prípravu prílohy). Po prevarení scedíme a zredukujeme na požadovanú konzistenciu.
Špecle
Hrubú múku, vajíčka, štipku soli a rozmrazený špenát zmiešame na cesto, ktoré cez sitko na špecle pretlačíme do vriacej osolenej vody. Špecle varíme asi 3-4 minúty.
Na rozohriatej kačacej masti orestujeme cibuľu nakrájanú na prúžky, pridáme obraté kačacie mäso a kapustu. Podlejeme kačacím výpekom, pridáme scedené špecle a premiešame.
Viedenská cibuľka
Cibuľu nakrájame na kolieska, obalíme v zmesi hladkej múky a mletej papriky a dozlatista usmažíme v rozohriatom oleji.
Servírovanie
Zapečené kačacie prsia a stehná podávame so špeclami s kapustou, dozdobené viedenskou cibuľkou. Omáčku servírujeme zvlášť v miske.