Bravčová panenka s omáčkou z rozmarínu, s cícerom a so šampiňónmi
Suroviny
- 200 g cícera Campo Largo
- čerstvý rozmarín
- 800 g bravčovej panenky
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- olivový olej Primadonna
- 70 g údenej slaniny Pikok
- 1 cibuľa
- 5 lyžíc masla Pilos
- 5 strúčikov cesnaku
- 150 g šampiňónov
- 100 g cherry paradajok
- 100 ml bieleho suchého vína
- šťava z 1 citróna
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
Potrebujeme
- plech, alobal
POSTUP
Ideálne deň vopred (aspoň na 6 hodín) namočíme cícer do vody. Na druhý deň ho scedíme a prepláchneme. Preložíme do hrnca s vodou, pridáme pár vetvičiek rozmarínu a dáme variť. Keď je cícer mäkký, scedíme ho a necháme odkvapkať.
Panenku očistíme, osolíme, okoreníme, prekrojíme na polovicu a opekáme na panvici s olejom zo všetkých strán dozlatohneda. Pridáme na kúsky nakrájanú slaninu, nadrobno nasekanú cibuľu a olej podľa potreby. Mäso preložíme na plech, posypeme rozmarínom, pokvapkáme olejom a dáme dopiecť do rúry vyhriatej na 200 °C približne na 5 minút. Pred koncom pečenia pridáme na panenku 2 lyžice masla.
Do základu, v ktorom sme opekali mäso, prihodíme nadrobno nasekané 3 strúčiky cesnaku, šampiňóny prekrojené na polovice a zmes ochutíme soľou a korením.
Medzitým do menšieho rozohriateho hrnca nalejeme olej a pridáme 2 lyžice masla.
Do základu prisypeme cícer a cherry paradajky prekrojené na polovice. Prilejeme trochu roztopeného masla z hrnca a 50 ml vína. Varíme na miernom ohni, kým paradajky zmäknú. Na záver ochutíme šťavou z ½ citróna, stiahneme z ohňa a prihodíme 1 hrsť nakrájanej petržlenovej vňate.
Do hrnca k maslu a oleju pridáme 2 nasekané strúčiky cesnaku, rozmarín a chvíľu opražíme.
Panenku vytiahneme z rúry. Výpek prelejeme do hrnca a panenku na plechu zakryjeme alobalom a necháme chvíľu odstáť.
Do hrnca prilejeme 50 ml vína, ochutíme soľou a korením, pridáme aj šťavu z ½ citróna a 1 lyžicu masla.
Servírovanie
Panenku nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme a servírujeme so zmesou cícera, cherry paradajok a šampiňónov. Na záver ešte prelejeme omáčkou.